Половината българи искат предсрочни избори

Близо половината граждани на България смятат, че държавата се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Това сочат данните от проучване на Института за модерна политика, проведено между 13 и 17 декември сред 987 респонденти.

Категорично зад идеята за предсрочен вот застават 48,6% от анкетираните, докато 26,9% не одобряват предсрочното прекратяване на мандата на действащия кабинет. Останалите близо четвърт от участниците в изследването (24,5%) не могат да преценят кое би било правилното решение.

За незабавни предсрочни избори се обявяват 24,3% от анкетираните, докато 23% смятат, че те трябва да се проведат едновременно с изборите за Европейски парламент през май догодина. Значително по-малък брой от анкетираните смятат, че предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2014 г. – 3,2%, а почти една трета не могат да преценят кога е подходящият момент за предсрочни избори – 32,4%.

Ако изборите бяха днес, до урните със сигурност биха отишли 57,3% от респондентите. Всеки пети твърдо не би гласувал, а 22,1% от запитаните не са решили дали да упражнят правото си на вот.

Изравнени сили между БСП и ГЕРБ

Според резултатите от изследването на Института за модерна политика мандатоносителят БСП регистрира пренебрежимо малка преднина от 0,2% пред предишната управляваща партия ГЕРБ, която печели 21% от доверието на гражданите.

Шанс да прескочат 4-процентната бариера за влизане в парламента имат извънпарламентарните формации „България без цензура” и Реформаторският блок съответно с 5% и 4,8%, сочат данните на Института за модерна политика.

ДПС регистрира подкрепа от 4,8% от общия брой на респондентите. Двете националистически партии – „Атака” и НФСБ, получават подкрепата на по 1,9% от общия брой на респондентите в изследването на Института.

Само 8% оценяват парламента положително

Добра оценка за работата на действащото Народно събрание дават едва 8,1% от респондентите, докато повече от половината (58,5%) се изказват критично. Според 22,2% работата на парламента не може да се оцени еднозначно, защото има както положителни стъпки, така и търпящи остра критика законодателни решения и действия на парламентарните фракции.

Малко по-добри са резултатите на Министерския съвет, който получава одобрението на 15,7% от анкетираните. 49,3% от участниците в проучването дават категорично отрицателна оценка на кабинета „Орешарски”, 22,4% не могат да формулират отношението си нито в положителна, нито в отрицателна посока, а 12,6% не могат да преценят.

Сред отделните министри, най-много положителни оценки получава вътрешният министър Цветлин Йовчев - 20,2%. След него се подреждат Кристиян Вигенин с 16% положителни оценки, военният министър Ангел Найденов с 15% одобрение, социалният министър Хасан Адемов с 14% одобрение и финансовият министър Петър Чобанов с 13,9% одобрение.

Президентската институция получава одобрението на 18,2% от участниците в проучването на Института за модерна политика.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини