11 фирми искат да строят "Южен поток" у нас

11 са кандидатите за участие в конкурса за строителството на българския участък от газопровода „Южен поток“, съобщиха от Българския енергиен холдинг.

Предстои разглеждане на заявленията и предварителен избор на участниците, които ще продължат във втори етап.

Според условията спечелилите ще трябва да извършат работното проектиране, доставката на оборудването и материалите, както и строително-монтажните дейности. Спечелилият търга ще трябва да обучи персонала и да въведе газопровода в експлоатация.

Според тръжните документи кандидатите посочват още в този кръг дали ще използват подизпълнители при реализацията на проекта.

Първата символична заварка по проекта беше направена в края на октомври 2013 г. в присъствието на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер. Впоследствие обаче проектът срещна сериозна съпротива от страна на Брюксел. Опасенията на Европейската комисия са, че той не отговаря на европейските изисквания в частта им за либерализиране на енергийния пазар.

Предстои през февруари да бъдат проведени нови преговори, вече ръководени от комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.

От ЕК вече заявиха, че не могат да попречат на строителството на газопровода, но ако проектът не спазва изискванията, няма да получи от европейските власти разрешение за експлоатация.

Очаква се българският участък от газопровода да струва 3,5 млрд. евро. Правителството вече заяви, че няма да бъдат използвани пари от бюджета за реализацията на проекта. Средствата ще отпусне руската страна, а България ще ги възстанови за сметка на транзитните такси, които трябва да получава.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини