Сметната палата погва партии, МВР, пощи и бърза помощ

Сметната палата ще предложи промени в Закона за партиите, с които ще следи под лупа разходите на партиите. Започват одити в МВР, спешната помощ, пощите.

Според шефа на Сметната палата Валери Димитров в отчета на партиите  трябва да се включва информация за отделните разходи в  публичния  регистър, който поддържат партиите на своите интернет  страници.  Сегашният закон не позволява прозрачност на разходите на партиите и съответно нашият контрол е с "вързани" ръце,  приходите на партиите са на "светло", но разходите им са на "тъмно", допълни Димитров.  

По думите му партиите ползват модела на отчетност на малките и средните предприятия, който е непригоден отчетен инструмент за партия и замъглява картината на разходите.   

Проблемът с разходите на партиите стана особено актуален през последните  месеци, когато се разбра, че видни политици са харчили големи суми по скъпи хотели, а съмненията са че това е било с пари от държавната субсидия.

При нашите проверки ние виждаме за какво харчат партиите, но не можем да го оповестим, такъв е регламентът в закона, каза Димитров. 

Освен това Сметната палата ще проверява тази година дейността по оказване на спешна медицинска помощ. Спешната помощ е изключително болезнен проблем за България, очевидно е, че тя се нуждае от сериозна реформа, което е въпрос на управленско решение. Ние можем да го подпомогнем като дадем диагноза какви са проблемите там и препоръчаме промени в модела на управление, обясни  Димитров.

Tази година Сметната палта си е поставила общо 466 одитни  задачи, включително проверка и на контролната  дейност по безопасност и качество на храните.

Сред дружествата, които ще бъдат одитирани са "Метрополитен",  "Български пощи", "Безконтактни мултиплексорни вериги" /БМВ/ - дружеството най-голям дарител на МВР, като компанията досега не е била одитирана.

Там има доста рискови неща, които заслужават внимание, коментира Димитров предстоящия одит на БМВ. Шефът на "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) ЕООД  Симеон  Делисивков бе освободен от вътрешния министър Цветлин Йовчев в последния работен ден на 2013 г. Фирмата е 100%  собственост на МВР и години наред е и най-големият дарител на  ведомството. Неотдавна се разбра, че БМВ е продавала на гражданите многократно   по-скъпо регистрационните табели за автомобилите, ремаркетата, мотоциклетите и мотопедите. През  периода 1 януари 2010 - 31 май 2013 г. при одита за съответствие   при финансовото управление на МВР са били констатирани  проблеми, свързани с финансовите отношения на дружеството с МВР, припомни  Димитров.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини