НЗОК обмисля личната карта да се ползва и като здравна

В НЗОК се обсъжда идея личната карта да се ползва и като здравна. При лекар, в болница или лаборатория болният ще поставя личната си карта в специален четец.

Уредът ще подава сигнал в здравната каса, че именно този пациент е при доктора или при лаборанта. На тръгване болният пак ще се "чекира", а НЗОК няма да плаща нищо извън периода на прегледа, хоспитализацията или изследването, пише в. "Труд".

С идеята е запознат и премиерът Пламен Орешарски, който през октомври м.г. обяви, че счита за абсолютно необходимо въвеждането на личната електронна здравна карта.

За да се реализира идеята за личната карта като здравна, от НЗОК трябва да направят оценка на разходите.

За да се ползва личната карта като "ключ" към покритите здравни услуги, всеки семеен лекар, лечебно заведение и лаборатория ще трябва да се снабдят с четец. Според плана на здравната каса може да се използват апарати, подобни на тези в граничните пунктове и цената ще е около 40-50 лв. на четец. Някои експерти обаче смятат идеята за неефективна и посочват, че добрите четци на лични карти струват 1500-2000 лв.

Всъщност идеята за личната карта била на Българската асоциация за закрила на пациентите.

"Дадохме я още 2009 г., защото е безмислено да се платят по 7 лв. за здравна карта на всеки осигурен и да се купят над 18 000 четящи устройства, вместо да се ползва личната", каза вчера председателят на асоциацията Пламен Таушанов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини