Родопчанин ще изнася агнета за Катар

Родопската фирма „Тексима трейдинг“, регистрирана в общинския център село Баните ще развива  съвместна дейност с компанията  „Катар мениджмънт ейджънси“. Двете дружества са регистрирали съвместгна фирма, с която ще изнасят за Катар българско телешко и агнешко месо.

Заради липса на достатъчно добитък в Родопите фирмата има бази в района на Шумен и Варна, но собственикът на българската фирма Янко Пашов, който е родопчанин възнамерява да запознае партньорите си с качествата на продукта, произведен в Родопите. Надява се да ги убеди, че си струва за в бъдеще да се инвестира.

Като част от проекта ще се изградят и допълнителни бази в страната в зависимост от пазара, тъй като съвместното дружество ще има основно търговски, а не производствени функции.

Идеята за търговия с арабската страна е частна инициатива и се случва независимо от водената държавна политика на преговори за подобен експорт.

Новоучреденото дружество „България-Катар Себлскостопанска компания“ООД ще изкупува, угоява и продава жив добитък ,предназначен за всички пазари. Ще се поризвеждат също и концентрирани фуражи, както за собствени нужди, така и за продажба на трети страни.

Родопската фирма „Тексима тгрейдинг“ има добри контакти с над 20 български фирми, както и солиден опит в търговията с месо.  Тя е сред големите дистрибутори на пазара, като има и съвместно участие в същия бизнес  в Украйна.

Според  Янко Пашов, след като реален резултат от междудържавното споразумението между страната ни и Катар не се е получил,представители от арабската страна са потърсили контакт с родопския предприемач, който от години  изнасял за много страни от Арабския свят. Пашов обаче не крие, че в момента нашето животновъдство е в криза и контактите са ограничени, а европейския пазар също е в тежко положение. Специално агнешкото месо се договнаряло на 70% от износа  основно за Италия и Гърция, но сега заради кризата там износът е намален до минимум.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини