Протест на ученици заради общежитие скараха РИО и Община

Управленска немощ и бюрократични бакии размятат 44 ученици  от общежитие на общежитие

Унизителна кавга с взаимни упреци и прехвърляне на отговорността , приличаща на махленски спор, а не на пресконференция по проблем с обществено значение и интерес, се разигра днес в зала на областната управа. Пред медиите шефът на РИО Иван  Муцевски изнесе становището на просветния инспекторат по жалбата на 44 ученици от общежитието в Райково, които отказват да бъдат местени в друга сграда по средата на учебната година.

Като представителите на община Смолян бяха секретарят Момчил Николов и главният финансист Венера Аръчкова. „Случайно попаднал“, според собстевните му думи, пък се оказа директорът на двете ученически общежития в Смолян Живко Билянов.  Дойдоха и част от учениците, които с протестната декларация до РИО отприщиха трупаното от години  напрежение, а  „батака“ в общите дела лъсна, макар и не напълно. Поне за сега.

Протестната декларация на 44 ученика „пусна духа от бутилката“

Проблемът излезе в общественото пространство през миналата седмица след  протестната декларацията на учениците, които отказаха посред зима и в края на срока да бъдат местени от ученическото общежитие  в Райково  в това в Смолян.  Децата –всички от населени места извън община Смолян и възпитаници основно на Природоматематическата гимназия ,недоволстват не само от неудобствата по самото преместване, но и от факта, че след това вече ще трябва да пътуват, а разходите на родителите им ще нараснат и с карта за автобусен транспорт, която е една от най-скъпите в страната -32 лева.

В същото време учениците обвиниха и директора на общежитията Живко Билянов, че умишлено в продължение на няколко години обяснявал на децата да не кандидатстват за настаняване в общежитието, защото то ще бъде затворено. Така от 99 желаещи да бъдат приети там, са останали едва 44. Според намерението на Билянов, те трябвало да се прехвърлят  в другата база в Смолян, където има 118 ученици. Разликата в базите не е само в разстоянието до учебните здаведения на дуцата и в пренаселеността, а и в липсата на самостоятелни санитарни възли в смолянското общежитие.

Директорът Билянов отрича да е заблуждавал децата, но твърди, че бюджетът не стига за нищо, намален е заради липса на деца, а нафтата за отопление можела да свърши всеки момент.

Държавата в лицето на РИО: Община Смолян и Билянов са виновни за ситуацията

Шефът на РИО Иван Муцевски

Шефът на инспектората Иван Муцевски пък обяви становището на РИО  според което местенето на 44 деца е „непрофесионално“, „неиздържано“ и „незаконно“.  Решението  е взето през зимата при приключване на учебния срок  и оформяне срочните оценки на учениците, прилага се в условията на най-меката и безснежна зима от десетилетия, т.е. при значим по нисък разход за отопление, и всякакви твърдения за високи разходи или са непроверени или са плод на лошо управление и контрол, заяви още Муцевски.  За решението на Билянов и ръководството на община Смолян, не са били информирани родителите и РИО.

 „РИО-Смолян продължава да настоява пред община Смолян за изработване и приемане от общински съвет концепция за развитие на достъпа до образование в гимназиален етап на училищата в областния център“, пише още в становището на инспектората.

Така в разгара на спора, кой е отговорен за ситуацията, пред очите на присъстващите деца „местна и държавна власт се хванаха за гушите“. Всяка от страните отказа да признае истината за собстевните си пропуски и грешки, захапаха се с обвинения за политически и партийни пристрастия, а пресконференцията заприлича на селски мегдан в пазарен ден.

Учениците пък само въртяха глави от едната към другата страна, а накрая почти игубиха смисъла в изговореното без да получат отговор на въпроса- „Ще ги местят ли или не“.

Накрая след 2 часа почти празни приказки и разменени обвинения от РИО към общината и  обратно, както и от учениците към Билянов, а той пък към останалите, нито ситуацията, нито пък бъдещата развръзка станаха по-ясни и конкретни.

Измъчен отговор

Директорът Билянов обяснява как няма пари и се оправда, че е подал сигнал до РИО, но не получил отговор.

Все пак под натиска на многократно зададен от журналисти един и същ  въпрос, директорът Живко Билянов най-накрая склони да каже: “Няма да местим децата сега. Ще останат в общежитието в Райково до края на учебната година“.

Как ще се развие историята, в която явно и общината си е затваряла очите и държавата дава все по-малко пари, а пък междувдременно РИО е утвърждавал образци, разписания, щатове и други, още не е ясно.

Обаче бягството от отговорност , липсата на елементарна самокритичност и „здрав разум“ в институциите  ще остави за дълго горчиво усещане у тези 44 български деца.

Защото вместо да намерят начин и заедно решат проблема, те се плюят и обвиняват взаимно на гърба на децата. Които просто искат да учат.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    мариан и светла -ученици
    2 0
    18:04, 4 яну 2015
    Защо така изопачавате. Само г-н. Муцевски защити учениците и той спря нашето изхвърляне посред зима. Това е истината и зад нея заставаме всички ученици от общежитието в Райково.
  • 2
    Ма
    мариан и светла -ученици
    2 0
    18:04, 4 яну 2015
    Защо така изопачавате. Само г-н. Муцевски защити учениците и той спря нашето изхвърляне посред зима. Това е истината и зад нея заставаме всички ученици от общежитието в Райково.
Последни новини