Дърворезбар дари надпис за „Добре дошли”

Димитър Величков /с жълтото яке/ и Николай Стойков довършват монтирането на надписа на входа на Момчиловци

Дърворезбар изработи и дари на смолянското село Момчиловци  10-метров надпис „Добре дошли”, който вече е поставен на входа на известното в Родопите туристическо населено място. Майсторенето на  пластмасовите букви с размери 60/40 см. е струвало на Димитър Величков /39 г./ над 300 лв. собствени средства, в които не е включен трудът му . За довършването на проекта, който предвижда покриване на буквите със светлоотразително фолио и пребоядисване на композицията, на която те са закрепени, са нужни  поне още 200 лв.

„Идеята се  роди спонтанно. Всеки път, когато влизах в родното си село виждах, че има нещо недовършено в композицията, направена преди години по време на пленер в Момчиловци.  Тук живеем и хора на изкуството, дразнещо  е. А и не вярвам на туристите да им харесва”, казва Димитър, който е майстор дърводелец и резбар. Той увлякъл и свои приятели в изпълнението на каузата, които му помагали за монтажа. Напролет ентусиастите ще засадят между металните стълбове вечнозелени дръвчета,  с които ще освежат композицията на входа на селото.  

Следващата инициатива, която доброволците ще подемат, е озвучаване с родопска гайда на една от емблемите на Момчиловци – Кърджалийския камък, където се издига светещ кръст. Това е любимо място на туристите.  Те ще монтират озвучителна система, която ще възпроизвежда  запис на известни гайдарски сюити върху известния камък, който е възпят в една от популярните родопски песни „Торнал е Тодю  гурбет да иде” .

Автор: на текст и снимка Сийка Суркова

Източник: Преса

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини