БиБиСи разкри система за измами със студентски визи в Лондон

Вътрешното министерство на Великобритания е спряло провеждането на тестове по Английски език от голяма фирма, след като БиБиСи разкри в разследване систематични измами в системата за издаване на студентски визи, отбелязва британската медия.

Припомняме, по-рано стана ясно, че студенти от България и Румъния са заплашени от предсрочно прекъсване на обучението си във Великобритания. Причина за това са спрените от британското правителство през ноември заеми за следването и субсидии за издръжка.

Заснетo тайно от телевизията разследване показа измама по време на изпити по Английски език, които са одобрени от правителството. Изпитите са необходими при получаване на виза.

English Testing Service, която организира изпитите, е една от най-големите езикови фирми в света.

Вътрешният министър Тереза Мей заяви, че доказателствата на британската медия са „много шокиращи".

Миналата година Panorama към БиБиСи е заснела филма под прикритие. Мрежа от "агенти" е помагала на хора да получат удължаване на студентски визи чрез измама.

Всяка година около 100 хиляди студенти извън ЕС кандидатстват за удължаване на визи за Великобритания.

Британската програма е изпратила под прикритие студенти от държави извън ЕС. Те вече са пребивавали легално на Острова.  Те са се престрували като студенти с беден Английски език, които искат да останат във Великобритания да работят нелегално.

Един от агентите под прикритие се явил в Studentway Education in Southall, Западен Лондон.

От фирмата заявили, че може да се вземе теста по Английски език, дори ако явяващите се не говорят езика.  По принцип явяващият се е трябвало да показва снимка.

Вземането на изпита с измама е струвало 500 лири, което е три пъти повече от таксата за самия изпит.

След плащането агентът отивал на изпита в Eden College International в Източен Лондон. Центърът е одобряван от правителството. Там явяващият се сядал на компютър да вземе теста TOEIC. Така на мястото на реалните кандидати се явявали други хора, които вземали изпита за тях.Всички реални кандидати трябвало да изчакат, докато им вземат снимките, като доказателство, че са били там.

Седмица по-късно агенти на БиБиСи се върнали на друг изпит.  Този път трябвало да бъде реалната личност, но организаторите на изпита им дали правилните отговори. Така кандидатите вземали за 7 минути изпит, който реално бил 2 часа.

Няколко дни по-късно агентите се върнали в Studentway и им е бил даден сертификат TOEIC.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини