Поне 77 загинали в Киев за 3 дни по официални данни

77 души са загинали в района на безредиците в центъра на Киев. Обстановката в момента е спокойна. Киев не е заплашен от глад.Пострадали са 577 души, 369 от тях са потърсили медицинска помощ.
През последното денонощие са пострадали 132 души. 82 от тях са били откарани в болница по данни от рано тази сутрин на Министерството на здравеопазването на Украйн, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.

Близо десет хиляди души се събраха тази нощ на площад „Независимост” в центъра на Киев. Хора са се струпали и в района от Киевската градска администрация до стадиона „Динамо” на улица „Грушевский”.

Периодично на площада пристигат камиони, които доставят провизии, гуми и материали за укрепване на барикадите.

Заместник-началникът на украинския генерален щаб Юрий Думанский обяви, че е написалрапорт за оставката си:

"Взех това решение, за да предотвратя по-нататъшната ескалация на насилието и кръвопролитието."

Протестиращите в Киев освободиха около 70 военнослужещите от вътрешни войски, които бяха взети за заложници от радикално настроени демонстранти на площад "Независимост".
Медиите отбелязват, че мнозинството от взетите в плен са курсанти от Института на вътрешните войски и са на възраст между 18 и 20 години.

Върховната рада на Украйна ще разгледа днес въпроса за връщане към конституцията от 2004 г., ограничаваща правата на президента в полза на парламента. Радатат ще обсъди и въпроса за създаването на техническо правителство в Украйна.

От опозицията заявиха, че са готови за участие в правителство след връщане към конституцията от 2004 г.

Властите в Киев увериха, че градът не е заплашен от глад. Според тях, хранителните продукти и тези от първа необходимост са достатъчно.

Телевизия Росия 24 съобщи, че наплашените жители на украинската столица са започнали да изкупуват стоките по магазините, като най-много се харчат хлябът, консервите и другите продукти с дълъг срок на годност. Много хора теглят и парите си от банкоматите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини