По равно произвеждаме алтернативен ток в Смолянско от вода и слънце

Общо 58 са енергийните обекти в област Смолян , стана ясно на заседание на Областният съвет за устойчиво енергийно развитие в областната управа.

От тях 28 са водноелектрическите централи, 29 слънчеви централи и една централа, работеща с биомаса. На територията на община Смолян водноенергийните обекти са 9,а3са слънчевоенергийните.

На срещатта се представихавъзможностите за насърчаване на производството и потреблението на енергия от ВЕИ.

Инж. Г. Атанасов, управител на  фирма за енергиен одит, посочи обстойна информация за обследването на сгради, улично осветление и промишлени системи.

В своята презентация той очерта и възможностите за промяна на горивната база.

 Жасмина Бошнакова, главен експерт в Областната администрация, призова общините да спазват сроковете по Закона за енергийната ефективност и Закона за енергията от възобновяеми източници, касаещи изготвянето на Планове за енергийна ефективност и програмите за тяхното изпълнение. Местните администрации също така трябва да изготвят информацията за изпълнението на общинските програми за насърчаване използването на ВЕИ и биогорива.

В края на работното заседание бяха посочени и източниците на финансиране в областта на енергийната ефективност, които са насочени към държавните институции и бизнеса. Част от тях са Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната реда /ПУДОС/, Национален доверителен екофонд, Кредитна линия за енергийна ефективност и ВЕИ и др.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини