ЕК се закичи с мартеници

Сн.: http://ec.europa.eu

Денят на Баба Марта и Националният празник 3 март бяха отбелязани в Европейската комисия, предаде БНТ.

Събитието, последно за мандата на тази комисия, беше организирано от българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Имаше народни песни и танци, гостите получиха мартеници, а на обяд в ресторанта на Еврокомисията сервираха български национални ястия.

Последното голямо българско събитие в този мандат на Европейската комисия уважиха стотици гости. Те разгледаха изложбата снимки „Съкровищата на България", слушаха български народни песни, чуха химните на България и Европейския съюз.

Специален пратеник за събитието на патриарх Неофит беше и Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. В края хорото поведе Кристалина Георгиева, която като вицепрезидент на Световната банка в Ню Йорк беше създала там ансамбъл за български народни танци.

Събитието е вече традиционно и всяка година все повече чужденци в Европейската комисия окичват мартеници и знаят за традицията.

Отбелязването на двата празника започна още по обяд, когато в ресторанта на Комисията имаше избор от български национални ястия - боб чорба, пиле „Тракия", кюфтета и кебапчета, приготвени на място, млечна баницца, цедено мляко с орехи и мед, сирене по шопски.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини