Купол над Ню Йорк

Покрай ужасяващото замърсяване на въздуха в Пекин и големите китайски градове наскоро се заговори за създаването на биологични „балони“, които да позволят на жителите да дишат чист въздух. Оказа се, че идеята не е чак толкова нова. През 1960 г. американецът Р. Бъкминстър Фулър е предложил създаването на гигантски геодезически купол над Манхатън. Целта на купола била да регулира времето и да намалява замърсяването на въздуха.

Куполът, според оригиналния замисъл, е щял да бъде висок около 1600 метра и широк около 2800 метра. Според биографа Олдън Хеч:

„Кожата му ще се състои от подсилена с желязо конструкция, нечупливо стъкло, покрито с „мъгла“ от с алуминий за намаляване на отблясъците от слънцето, като в същото време пропуска светлината, – пише биографът Олдън Хеч. – От външната страна ще изглежда като голямо, блестящо полукълбо от огледало, а отвътре неговите структурни елементи ще са почти невидими като носачите на остъклена веранда. Тя ще се явява полупрозрачен филм, през който се виждат небето, облаците и звездите“.

След лютата зима в Ню Йорк идеята се възроди и стана привлекателна отново. Според някои, „спестените разходи за отстраняване на снега в Ню Йорк Сити ще изплатят купола за 10 години“. Никой няма да бъде задължен да плаща за отопление или охлаждане на апартамента си – куполът ще съхранява всичко при комфортна температура.

Геодезичните куполи са много ефективни и цялата конструкция би тежала само 4000 тона. Изчислено е, че с армия от 16 от най-големите хеликоптери Сикорски тези сегменти ще могат да бъдат доставении сглобени на място за 3 месеца при стойност 200 милиона долара.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини