В Япония тестват новия видео формат Super Hi-Vision 8K (видео)

Японската телекомуникационна компания NHK проведе поредица успешни експерименти по предаване и приемане на видео с Super Hi-Vision 8K формат. Новия стандарт може да транслира изображение с резолюция 7680х4320 пиксела.

Видео форматът Super Hi-Vision 8K е използван от японските инженери при предаване на графичната информация с помощта на UHF радиовълни. По време на тестовете, сигналът е преминал разстояние от 27 километра без загуба на качеството.

Технологията Super Hi-Vision 8K не се ограничава само с високата резолюция. Информационният поток при новия формат разполага с 22 аудио канала. Към днешен ден дори и най-съвременните киносалони не разполагат с оборудване, подходящо за възпроизвеждане на целия информационен поток.

Тестовете на 8K формата засега са едва на експериментален стадий и масовото разпространение на изображение с подобно качество едва ли ще се появи в масовото производство.

Допълнително, изображението с резолюция 7680х4320 пиксела се възпроизвежда със скорост 120 кадъра в секунда. Информационният поток за предаване на тези данни достига 48 Gb/s. Засега няма дисплеи, които да възпроизведат видео с подобно качество и провайдъри, осигуряващи подобни скорости на връзката. Въпреки това, според японските учени, към 2030 година тази технология ще се разпространи масово.

Разработката и стандартизирането са в ход през последните няколко години. Panasonic показа своя 145-инчов 8K телевизор  преди 2 години.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини