Корнелия Нинова : До края на месец април тютюнопроизводителите ще получат парите по сметките си

Корнелия Нинова пред медиите

       „До края на месец април тютюнопроизводителите ще получат парите по сметките си”, съобщи в Кърджали Корнелия Нинова, председател на Социалната комисия на НС. Тя  уточни, че следващата седмица ще заседава Консултатиният съвет по тютюна при министъра на земеделието за разпределение на средствата от националния доплащания по сортове тютюни. Нинова припомни, че в бюджет 2014 за първи път са заложени 100 млн.лв. за тютюнопроизводителите.  Право на национални доплащания ще имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн, през която и да е година от референтния период 2007-2009 г. и продължават да извършват земеделска дейност.

       Председателката на Социалната комисия коментира,че тютюнът е важен отрасъл от икономиката на страната и държавата иска да сложи ред в сектора като защити тютюнопроизводите от произвола на фирмите изкупвачи. „Готови са промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. На първо, място чрез него трябва да се възстанови контрола върху фирмите изкупвачи с въвеждане на регистрационен режим. Ще има и регистър на тютюпроизводителите в България, за да се знае кой колко и какъв сорт тютюн произвежда. Въвежда се и подписване на предварителни договори, но със всички клаузи, а не досегашните „хвърчащи листчета”, които се предлагат на стопаните. В новите договори  ще бъдат определени задълженията и отговорностите  на двете страни, за договорите също ще има регистър ”, подчерта още Нинова.    

        В новия Закон за тютюна и тютюневите изделия е заложено също тютюнопроизводителите да излъчат Камара чрез свои представители и тя да има същността на браншова организация с всички права и  бъде равностоен партньор при преговорите и при решаване на въпросите в отрасъла. По думите на  депутатката до края на тази парламентарна сесия Законът за тютюневите изделия трябва да бъде приет.  

       Корнелия Нинова участва заедно с още 11 свои колеги от „Коалиция за България” в червен десант в област Кърджали. Снощи народните представители имаха срещи с членове и симпатизанти на левицата в Кирковско, Ардино, Крумовград, Джебел и областния град.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини