Юрий Асланов: На евровота губещи са малките партии, но Борисов ще пие повече кафета

Юрий Асланов

За трети път предизборната ситуация у нас е непредсказуема и в невъзможност да се прогнозира победителят на вота след 1991 г. и 2013 г. Констатацията е на Юрий Асланов от агенция „Афис“, който днес в Кърджали анализира електоралните нагласи, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Според Асланов ако ситуацията с нагласите се запази, вероятно резултатът за първото място ще се определи с фотофиниш между БСП и ГЕРБ. „Всяка седмица ту едната партия изскача с малко напред, ту другата. Очевидно е, че засега не знаем кой ще се окичи с лаврите на победител на европейските избори, ако няма някакви извънредни събития“, посочи той. Подкрепа от 15-16% означава 500 000-550 000 гласа. За мнозина това изглежда много странно, но първите избори за ЕП през 2007 г. ГЕРБ ги спечели с 400 000 гласа, а на следващите през 2009 г. – с 600 000 гласа, но такава подкрепа на общи парламентарни избори е едва достатъчна за заемане на 3-о място, припомни социологът.

При ниска избирателна активност това дава толеранс в полза на по-мобилизираните и по-големите ядра, а губещи са малките партии, защото с наближаването на изборния ден около двете големи формации се създава интрига и големите риби изяждат малките, уточни Асланов. Проучванията му регистрират постоянен спад в подкрепата на Реформаторския блок, на АБВ, дори на България без цензура, която доскоро беше хит, а непокътнато в известна степен остава ДПС и вероятно няма да пострада.

Според него не може да се прогнозира евентуално събитие, което радикално да размести пластовете. Не е засечено и някакво особено влияние на събитията в Украйна върху електоралните нагласи, тъй като за българите тази криза е нещо много далече от ежедневието им. За да настъпи някакъв много съществен прелом, трябва да се почувстват реални последици на ниво ежедневие, такива все още няма и не изглеждат възможни. При прекъсване на енергийните доставки през Украйна най-много ще пострада България, но и други страни, коментира Асланов. Според него, за да се обърнат електоралните нагласи, трябва да се случи събитие от рода на кривата ракета в Горна баня по време на югославската криза, но на този етап това е невъзможно.

Социологът акцентира на факта, че ГЕРБ нямат почти никакви резерви, защото имат един проблем – за да оправдаят версията си, че при победа се завръщат на власт, те трябва да излязат от капана на самоизолацията, в който сами се поставиха и да демонстрират, че имат политически съюзници. След като почти погълнаха Реформаторския блок и изядоха останалите десни, оттук нататък до изборите ще наблюдаваме как Бойко Борисов прекалява с кафето, а за него е много важно да излъчи  посланието, че не е сам и има с кого да си дружи, прогнозира социологът.

Според него пред ДПС стои друг проблем – че в един момент противоречията и разногласията с коалиционния партньор му дойдоха в повече и поиска да покаже на БСП, че може и без нея. „Няма обаче начин да се повярва на ДПС, че би оттеглило подкрепата си за правителството, в което участва, или че се е сближило и сприятелило с ГЕРБ. Така, че този театрален жест с пиенето на кафе е за пред публиката“, коментира Асланов прословутото кафе на Лютви Местан и Бойко Борисов преди седмица в Кърджали.

Той отбеляза, че БСП също няма собствени резерви, но има много силен съюзник – един избирателен корпус, който мрази или не обича БСП, но пък харесва правителството. Това били хора в активна възраст, предимно ангажирани с бизнеса, които са окуражени от посланията и поне част от действията на правителството срещу ограничаване на търговските вериги, монополите, ЕРП-тата и т.н. „Не са малко противниците на БСП и на правителството, твърдата им маса е близо 40%. Но поддръжниците на идеята да не се допусне ГЕРБ да се върне във властта са над 60%, те са много повече в българското общество. По всяка вероятност това ще влияе на нагласите до изборния ден“, подчерта Юрий Асланов. Според него сега сме в хипотезата дали големите риби ще изядат малките, или малките ще се самоизядат помежду си. За реализацията на един евромандат ще са нужни поне 170 000 гласа, което е сложна задача за по-малките партии, припомни социологът.

АБВ със сигурност няма да спечели дори и 1 мандат, те понесоха големи загуби дори и в собственото си ядро. Но онези около 80 000 гласа, които ще вземат, ще бъдат за сметка на БСП, уточни той.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини