След 13 години: отново строят обходния път край Чепеларе

Министърът на Регионалното развитие Десислава Терзиева днес официално рестартира изпълнението на обходния път край Чепеларе, който беше замръзен преди години заради липса на финансиране.

Така след първата копка през 2001 година, проектът отново е в ход, а натовареният автомобилен трафик, който е особено интензивен през зимния туристически сезон, вече няма да минава през центъра на родопския град.

„Амбицията е строителството да приключи за една година“, заяви Терзиева. Проектът е започнат преди повече от 10 години, но резултатът го виждате – път няма, а хиляди хора са принудени да търпят неудобства“, обясни министърът.

Към момента целия автомобилен поток от вътрешността на страната към Пампорово и Смолян е през града и в активния ски сезон за денонощие преминават средно по 5 хиляди превозни средства.

Новото околовръстно шосе ще бъде с дължина около 4 км. и освен че ще облекчи шофьорите, ще даде и спокойствие на местните хора, които от години страдат от натовареното движение през града.

Строителният министър Терзиева връчи на кмета Бозуков строителното разрешение за изпълнение на дългоочакватото шосе.

Проектът ще бъде изпълнен като част от лот 14 от програма „Транзитни пътища V“, а стойността му е 10,5 млн. евро без ДДС.  Строителните дейности ще бъдат изпълнени от Сдружение „Родопи II-86”, в което участват „Виастройинженеринг” ООД и „Трейс Груп Холд”. Кметът на Чепеларе благодари от името на чепеларци на министър Терзиева и областния управител Димитър Кръстанов, който на заседание на министерски съвет е поставил изпълнението на обекта като приоритетен за Смолянска област.


Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини