Втора атака: стръвник тръшна 3 овце, 10 изчезнаха безследно

Само два дни след първото нападение, огромен мечок налетя върху стопанството на 78 годишния Атанас Стайков край Чепеларе.

Оборът с 34 овце в местността Лопуха този път беше „превзет“ и опустошен, въпреки електропастира, който миналата седмица опази стадото. Тогава прегладнелият звяр ял от складираното зърно в хамбара, но този път удушил три овце, а 10 са безследно изчезнали.

Сигналът е бил подаден в РИОСВ Смолян в петък, около 16:00 ч., а групата за бързо реагиране заминала веднага на място на инцидента. Мечката успяла да влезне в обора на 78 годишния собственик, като преди това счупила няколко дъски, а една от тях паднала върху жиците на електропастира и прекъснала токоподаването.

В обора е открита тежко ранена овца, а при огледа на 2.5 км. навътре в гората са намерени удавени още две животни. Около тях имало и следи от вълци, които дошли да сподеялт пира на мечката.

От липсващите 10 овце няма следа, въпреки че районът вчера щателно е бил претърсван цял ден.

Експертите от „Група за бързо реагиране“ в събота монтираха в района, два фотокапана и шест стъпкови капани за улов на мечки. Целта е след улова животното да се маркира с джипиес нашийник. Електропастирът е възстановен и вече работи, но експертите констатирали, „че звярът е голям мъжки екземпляр, прегладнял след зимния сън и местните стопани се опасяват, че усторйството няма да може да го спре.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини