Смолянски гимназисти разпалват еко-спортни страсти

Младежите от Професионалната гимназия по техника и технологии призоваха съгражданите си към спорт и екологично отношение към природата.

Младежите направиха демонстративна велообиколка на Смолян, който е един от най-дългите градоев в страната, под мотото „За здраве без вредни емисии”.

Всички те са участници в клубовете „С колело за здраве”, с ръководите София Иванова и „Моята зелена идея”, с ръководител Ани Цанкина, реализирани по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора – Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти /УСПЕХ/”.

Учениците преминаха на велосипеди целия път от ПГТТ до стария център на Смолян, където на площад „Свобода” ги посрещна директорката на професионалното школо Мария Жайгарова.

„Природата е наша и ние заедно трябва да се грижим за нея. Всеизвестен факт е, че автомобилният транспорт е един от най-големите замърсители на околната среда. Особено силно това се забелязва в населените места с интензивен автомобилен трафик. Фактите показват, че над 80% от общото замърсяване на въздуха в големите градове се дължи на автомобилния транспорт. Затова нашата обща грижа трябва да е насочена към природата. Трябва да се погрижим за нея днес, за да живеят спокойно утре нашите деца”, каза Жайгарова.

Младите хора от клубовете „С колело за здраве” и „Моята зелена идея” изразиха надежда, че с инициативата си ще поставят началото на поредица от дейности за всеобща грижа и отговорност за околната среда.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини