Еколози учат родопчани на правилни "обноски" с мечките

Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) - Смолян започва разяснителна кампания за предпазване на населението от нападение на мечки.

Специалисти от екоинспекцията ще обикалят села и паланки, за да разясняват на хората как да се държат при среща с мечки.

По кметствата еколозите ще раздават специални спрейове за защита от мечи нападения, както и информационни брошури и плакати. Посещенията в общините ще се извършват по график, като приоритет ще са собствениците на стада с животни, пчелини и земеделски производители.

Служителите на „Група за бързо реагиране” също се включват активно в кампанията с разяснения за правилно поведение при среща с мечка, както и начина за употреба на спрея при нужда.

Спрейовете и материалите се разпространяват по проект „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян”, финансиран от ОП“Околна среда“.

За по-голяма информираност на хората, РИОСВ – Смолян очаква съдействие от общинските кметове, както и на тези от малките населени места.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини