Само за месец две родопски столетници си отидоха от света

104 годишната столетница Сафие си отиде доволна от скромния, нелек и дълъг живот в родното Сивино,което почти никога не е напускала

Б

След като на 17 април тази година почина най-възрастната жена в България -109 годишната баба Фатме Чолакова от доспатското село Барутин, месец по-късно от света си отиде и друга родопска столетница. Баба Сафие Ефендиева почина в родното си село Сивино, дни след като в началото на месец май навърши 104-годишна възраст.

Тя живееше сама в къщата си, след като живя като вдовица от 50 години насам, но отказваше да отиде в село Смилян, където живее единственият й останал жив син. Приживе тя казваше, че няма нужда от помощ, през живота си не беше пила лекарства, в болница беше влизала преди 15 години заради пневмония. На достолепните си 104 г. тя поддържаше дома си чист, садеше и копаеше фасула в дворчето пред къщата, като не страдаше от проблеми със зрението и слуха.

Сафие не криеше, че е религиозна и всяка година по един месец пости, а от месото ядеше само пилешко, а менюто й беше основно качамак и кисело мляко. Баба Сафие така и не се бе оплакала от нищо. Казваше, че е живяла хубав живот. 

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини