17 души в Кърджали държат оръжие без разрешително

 Издадени са близо 212 000 разрешения за носене на оръжие. Регистрирани са над 340 000 оръжия, разкрити са 49 млн. различни боеприпаси, съобщи главният прокурор

Сотир Цацаров заяви на пресконференция, че тези цифри са меко казано изненадващи. По думите му тази армия от въоръжени цивилни конкурира военните сили, предаде БТА.

Проверката, извършена от прокуратурата, е назначена след операция "Лясковец", при която беше убит командосът Емил Шарков.

Общо 211 486 физически и юридически лица притежават оръжие. 340 583 е броят на установени огнестрелни оръжия – пистолети, револвери, автомати, карабини, картечни пистолети, картечници и други. За ловни цели броят на оръжията е 180 958, за спортни цели – 3856, за други (основно колекционерска дейност) – 2984.

Приблизително 110 души са с изтекъл срок на разрешенията и срещу тях не са предприети действия за отнемането им, установила още проверката. Най-фрапиращите са във Видин, където 40 души продължават да държат оръжие без разрешително, в София са 23-ма, в Кърджали -17, в Свиленград - 20.

Започнати са незабавни действия за отнемане на оръжията.

Образувани са и 14 досъдебни производства за незаконно притежание на оръжие, прокуратурата е започнала и проверки на служители на МВР.

„Проверена е всяка областна дирекция, всяко районно поделение. В Ловеч например не е създаден какъвто и да е електронен регистър, а в РУП-Тетевен служителят, който отговаря за КОС, не само не притежава компютърна грамотност, но дори не е в състояние да представи на колко лица колко оръжия и за какъв период са издадени разрешения", добави Цацаров.

Докладът на прокуратурата ще бъде изпратен на парламентарната комисия по сигурност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини