Зодиакалните съзвездия се „приземиха“ в долината на скалните хора край Златоград

Звездно шоу изгря в долината на скалните хора, проучвана от археолога проф. Николай Овчаров. В най-западната точка на древната цивилизация, хотелиерът от Златоград Александър Митушев приземи зодиакалните съзвездия и сътвори уникална светлинна обсерватория на открито.

С повече от 300 лампички собственикът на етнографския комплекс в Златоград претвори въображението си и монтира на земята звездното небе - съзвездията и зодиакалните знаци, които се виждат от Северното полукълбо.

Хотелиерът Александър Митушев, поздрави гостите в комплекса в Ягнево.

Поредната туристическа атракция беше открита снощи, а звездното шоу се случва на хълма срещу туристическия комплекс за отдих и риболов в кърджалийското село Ягнево, на 15-тина километра от Златоград.

На официално откриване снощи, Митушев представи новата туристическа атракция, за която твърди, че е единствена у нас. „Преди да бъде построен комплекса това място беше познато само на археолозите. Тук е един от центровете на тракийската култура, която изучавам в Източните Родопи. Първо беше създадена т.нар. археологическа пътека, която води до една от трите тракийски гробници в този район, датиращи от ІІ-І хилядолетие пр. Хр. Столицата на цивилизацията на скалните хора е Перперикон”, коментира проф. Овчаров, който беше сред гостите на откриването на светлинното шоу. Около комплексът в Ягнево се намират и скални природни феномени във вид на животни, както и пещерата утроба край село Бенковски.

В тъмнината на нощта гостите ще виждат звездната карта и съзвездията Малка и Голяма Мечка, Дракон, Лебед, както и всеки един от зодиакалните знаци. На фона на увлекателен разказ родните туристи и посетителите от Гърция ще се дивят на приземените звезди и луната, която се отразява във водоема за риболов. За реализацията на идеята си Митушев е използвал над 15 километра кабел, а целият комплекс грее в близо 1000 светлини.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини