Уникално: Пътуващ театър тръгва по родопските села

Родопският драматичен театър открива пътуваща сцена, с която театралните представления ще достигат до най-отдалечените селца в планинския район.

За новаторската идея съобщи Крум Филипов, директор на възстановения смолянски театър. Първата постановка на пътуващия площаден театър ще бъде „Кучета” по едноименния разказ на Николай Хайтов. Идеята е билетите за тази пътуваща сцена да бъдат с по-ниски цени, а в същото реме популярният „площаден” театър да предлага най-доброто като репертоар. Афишът на постоянната сцена на РДТ за следващия театрален сезон започва със спектаклите „Лазарица” и „Майстори”, чиито премиери пред смолянска публика се планират през септември.

Пътуващата театрална платформа за минути ще се превръща в сцена и ще се разполага по площади и мегдани за публика под открито небе. Репетициите за постановката на ремарке-театъра започват от 20 юни.

До един наследниците на на писателя Николай Хайтов са се отказали от авторски права за спектакъла в полза на театъра, уточни Крум Филипов.

Режисьор на постановката е Недялко Делчев, а в ролята на стария овчар ще се превъплъти актьорът Никола Пашов.

„Идеята е всички да се почувстват домакини на театъра, родопчани не са гости, те правят театъра”, коментира директорът Крум Филипов, който е режисьор на постановките „Лазарица” и „Майстори”.

С тях през септември ще се открие театралният сезон в Смолян, а Родопският драматичен театър „Н. Хайтов” отново има своя трупа за радост на всички родопчани и гости на града.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини