Животът на пострадалият при нападението от мечка край Смолян е вън от опасност

Специалистите от групата за бързо реагиране към РИОСВ вчера чакаха пред болницата, а днес обикалят района на инцидента, за да предупредят туристите

„Групата за бързо реагиране“ към екоинспекцията в Смолян днес отново обикаля района, за да предупреди туристите по екопътека „Каньона на водопадите” за появилите се мечки. 

Мечката с малко мече изненада двама мъже, докато работели в гората, прокарвайки кабели за интернет в района на Смолян. Инцидентът се разиграл на 11 юни коло 15 часа в местността Сосковчето, на около 500 метра от последните къщи на краен квартал на Смолян.

56 годишният Валери Т. от София и приятелят му -31 годишен смолянчанин, работели в силно залесена гориста местност, непосредствено до една от най-популярните екопътеки в региона „Каньонът на водопадите“. По-младият мъж бил на 20 метра над Валери, когато срещу него се появила мечката с малкото си и започнала да реве и фучи заплашително. Силно изплашен, той се развикал и хукнал по склона, а Валери, като видял че животното тръгва към него се опитал да се прехвърли от една малка скала към по-висока, за да се спаси от ревящия звяр.

При прехвърлянето обаче човекът паднал, ударил главата си в скалата и се търкалял поне 50 метра по стръмния склон, в следствие на което е получил фрактура на черепа, натъртвания и рани по цялото тялото. Смолянчанинът веднага се обадил в полицията на тел.112 и след издирване при съвместна операция на пожарната и полиция, мъжете са локализирани и изведени от гората. И двамата бяха в силен шок, смутени и уплашени, а по-младият мъж часове след това не можеше да дойде на себе си.

Лекарите в Спешния център защиха главата на Валери, направени са му всички необходими изследвания и скенер на главата, който е показал, че има фрактура на черепа.

„Валери е стабилен, успокои се беше в стрес, и към момента състоянието му е стабилно, няма живото застрашаващи травми по главата и гръдния кош, а от скенера се вижда, че има лека фрактура на черепните кости, която не е опасна, но трябва да остане под наблюдение“, заяви дежурният лекар в спешното д-р Георгиев и допълни, че травмите са от падането и досег със животното не е имало.

Пред болницата пристигнаха и служителите от групата за бързо геагиране към РИОСВ Смолян. Според тях фактът, че ловците целогодишно подхранват дивеча с царевица скъсява дистанцията между хората и мечките. На фотокапаните редовно се засечат кадри на мечки, които се хранят от хранилките, а прасетата чакат край тях. Имало дори и снимки на по две -три мецани, които похапват от фуража на ловците. Според специалистите това е проблем, който тепърва ще се решава, защото мечките свикват с храната, свързват я с хората и губят страх от тях. Затова те слизат все по- близо до селата и целогодишно са на хранилките.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини