Замразяват Перперикон заради липса на пари

Работата по Акропола на Перперикон може да бъде замразена, ако не се намерят пари за довършването му. От месеци главният археолог на проекта проф. Николай Овчаров предупреждава, че разкопките в този участък са на финалната права, но трябват още 200 000 лв.
По данни на професора кабинетът ще даде между 2 и 2,5 млн. лв. за всички археологически обекти в страната, като за скалния град се падат около 70-80 000 лв.. Те обаче остават крайно недостатъчни. «Трябва да започнем работа до средата на юли, за да хванем евентуално части от октомври. Ако нямаме пари, изпускаме всички срокове”, коментира пред РЕПОРТЕР археологът.
Това е така, защото до края на тази година трябва да бъде разкрито и последното парче от Акропола, тъй като това е изискване по европейски проект за социализацията на археологическия комплекс. Ако срокът не бъде спазен, всички работи се замразяват за 5 г.
За да подкрепи тази теза ученият показа част от иконата “Молещата се Богородица“, покрита с тънък слой злато. Тя е намерена на малки парчета, заедно със златно съкровище от XIV век. Уникалната находка ще заблести в музея в Кърджали.
«Показвам и какво се губи, ако прекратим разкопките на Перперикон”, заяви Овчаров.
«17-18 млн. лв. са вложени дотук в Перперикон, включително за пътища, паркинг. Работим по него 15 години с вече шесто правителство”, коментира още специалистът.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини