Общината: туристическите обекти в Смолян крият данъци

На срещата присъстваха изрядните хотелиери, коментираха от общината

Община Смолян с последно предупреждение към хотелиерите, пристъпва към  проверки и глоби

Едва 36 от 400 туристически обекта на територията на община Смолян отчитат нощувки.  За шест месеца къщи за настаняване са декларирали  нула брой нощувки, а туристическият бранш на национално ниво отчита  висока посещаемост.

„Събираемостта на този вид  данък е много ниска“, коментира гл.финансист Венера Аръчкова и призова за хотелиерите за по-добра комуникация. Това стана на специално организирана от ръководството на община Смолян среща с представителите на туристическия бранш.

Идеята е да ги запознае с промените в Закона за туризма, категоризирането на обектите, както и с мерките, които местната власт ще предприеме, за да се увеличи събираемостта от туристическия данък. Констатирани са и сериозни нарушения - туристически обекти с прекратена категоризация, но рекламиращи се в нета. Стаи за нощувки се обявяват  като хотели, а други са свили капацитета на леглата, но търсят клиентела с реклама за обект с много места. Засечени са и къщи за гости, които не са регистрирани, но предоставят туристически услуги.  

„Ще правим проверки и ще глобяваме вече“, беше категоричен и зам.-кметът  Марин Захариев и призова хотелиерите да регистрират посетителите. От общинското ръководство припомниха Закона,  според който  глоба от 500 до 5000 лв. грози физически лица, които предлагат туристически услуги в некатегоризиран обект, а за еднолични търговци санкцията е от 1000 до 10 000 лв. Хотелиер, който не води регистър глобата е 1000 лв. за физическо лице, а за юридическо -5000 лв. От общинското ръководство припомниха, че средствата от този вид данък  се използват за подобряване на инфраструктурата, рекламата  и участие в специализирани борси.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини