Турският вицепремиер с нова препоръка към туркините - да не ходят на почивка без съпрузите си

Вицепремиерът Бюлент Арънч (вляво) с премира Реджеп Тайип Ердоган

Турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че неговата забележка, с която посъветва жените да не се смеят силно, е била интерпретирана извън контекста на изказването му, съобщи вестник"Хюриет дейли нюз". Той уточни, че изказването му е било с препоръки не само към жените, но и към мъжете, предаде БТА.

Говорейки на тържество по повод Разаман байрам на 28 юли, Арънч описа своя идеал за порядъчен мъж и жена, като подчерта, че те трябва да имат чувство за срам и чест. В изказването си вицепремиерът каза, че една жена трябва да запази морална порядъчност и не трябва да се смее силно пред други хора. Според него жените не трябва да се смеят пред всекиго и да бъдат "подканящи с поведението си", а да "пазят своята чест".

Забележката на Арънч за смеха на жените предизвика протести в социалните мрежи. Стотици жени от Турция качиха в Twitter снимки, на които се смеят.

Днес Арънч защити своите думи, като посочи, че изказването му е продължило около часа и половина, а някои хора са извадили малка част от него и са я подложили на критика. Стоя зад думите си, е подчертал Арънч, като е изтъкнал, че да се призовават жените да не се смеят е "ирационално", но е добавил, че неговото изказване е било за "общите етични правила и добрите маниери".

"Има някои жени от артистичния свят, които се смеят изкуствено и ми изпращат своите снимки. Истинският смях разтоварва човека, но този е изкуствен", е коментирал Арънч.Заедно с това той е критикувал също онези жени, "които отиват на почивка с любовниците си, оставяйки мъжете си, и нямат търпение да се качат на пилон (за танцуване), когато видят такъв".

Арънч не е назовал имена, но вестник "Хюриет дейли нюз" отбелязва, че Асена Еркин, съпругата на футболиста от "Фенербахче" Джанер Еркин, наскоро е публикувала снимка в профила си в Instagram, придружена с текст: "Когато намеря пилон (за танцуване), никога не пропускам възможността".

Вестникът посочва също, че според някои информация Асена Еркин е отишла на почивка с поп певец, докато съпругът ѝ е останал в Турция миналата година.

"Вие можете да живеете подобен живот. Вместо да ви се ядосвам, аз само изпитвам съжаление към вас", е казал още Арънч пред държавната телевизия ТРТ по повод жени с недостойно според него поведение. Той е добавил, че осъжда изневярата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини