Хотелиери от Смолян канят деца от бедстваща Мизия

Снимка:БЧК

Семейство от Смолян, собственици на хотелски комплакс в града, са готови да посрещнат 20 деца от бедстващия след наводнението град Мизия. Стопаните на хотела в Смолян са готови настанят за 10 дни и поемат издръжката по престоя на група от 15-20 деца, както и възрастен придружител или учител. Групата ще получи освен нощувка в хотела и плувни дни в басейна, както и разходка, посещение на културните и други забележителностите на града. Предстои БЧК и общинските власти в Мизия да организират нуждаещите се деца, както и транспорта до Смолян, разходите за който също ще бъде поет от семейството хотелиери.

„Не искаме да излизаме в публичното пространство, защото не търсим реклама на гърба на тази трагедия за хората. Идеята да поканим децата се породи докато мислехме какво правят малките, докато родителите се борят със стреса, калта и спасяват домовете си. Те нямат покрив и се опитват да отводнят и изчистят от кал къщите си, а тези деца няма къде да отидат. И решихме да помогнем по този начин“, обясни член на фамилията -хотелиери от Смолян.

Възрастен родопчанин пък от село Соколовци е обявил в БЧК, че е готов да подслони нуждаещи се семейства в дома си. Човекът живее сам в голяма къща в смолянското село и изразил желание да приюти бедстващи, които са останали без покрив. Човекът обаче също пожела да остане анонимен и отказа името му да се афишира в публичното пространство, уточниха от Регионалния център на БЧК, където мъжът се е обадил още в в понеделник.

От Областната организация на БЧК в Смолян призовават за помощ, като най-необходими за бедстващите са дезинфектанти и консервирана храна в срок на годност, обясни директорът на Областната служба Мария Делева. Стотици хора се нуждаят от вода и пакетирани трайни хранителни продукти. Събраните по сметка или с есемеси парични дарения ще се използват за закупуване на храна, вода и други консумативи не само за пострадалото население, но и за доброволците-спасители, за които няма институция, която да се погрижи, допълни Делева.

Във връзка с необходимостта от незабавно подпомагане на стотици пострадали хора след бедствието в област Враца, БЧК призовава бизнеса и големите търговски вериги да дарят вода и трайни /неразвалящи се/ пакетирани хранителни продукти. Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и продължават раздаването на вода и подкрепителни закуски на евакуираните. БЧК разблокира бедствения си резерв и достави 600 спални комплекта и одеяла на бедстващото население. Хуманитарната организация активира своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

„Български пощи” ЕАД безплатно ще превозват помощи от БЧК за Мизия, съобщават от дружеството. На 6.08.2014 г. камион (пет тона) на „Български пощи” ЕАД ще достави в Мизия храни и напитки от Българския червен кръст за пострадалите от наводнението в града, съобщиха от пресцентъра на компанията, която се включи активно и в подпомагането на бедстващите и във Варна, Добрич и Велико Търново.

Дарения се събират и на банковата сметка: 
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).
Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията:

  • през Epay ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES

  • с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи

 Щиляна Чакърова

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини