Родопско село готви протест заради английски кучкарник

Кучкарникът не отговаря на изисквания за приют, затова е регистриран като животновъден обект

Денонощен лай, смрад и фекалии от близо 100 кучета тормозят жителите на рудоземското село Елховец.

Хората нямат покой заради животните, отглеждани от семейство англичани в импровизиран "приют" край селото. Преди 4 години Антъни Роулс и съпругата му Даян купили бивш обор на АПК, където започнали да събират бездомните псета.

Чужденците правят необходимите процедури по обезпаразитяване и ваксиниране,после им слагат чипове, хранят ги само с кучешка храна. После обаче ги продават из цяла Европа, твърдят местните хора.

„Събуждаме се през нощта от кучешки вой, миризма на фекалии се носи навсякъде. Макар че всички в квартала сме толерантни към животните, редно е да се преместят извън селото”, каза адв. Венцислав Енев. Къщата му е точно срещу кучкарника на чужденците, но го подкрепя цялото село. От години хората пишат жалби до всички възможни институции, но без резултат.

В областната дирекция по безопасност на храните приютът на англичаните е регистриран със статут на животновъден обект, в който се отглеждат кучета. „Не може да е кучешки приют, защото не отговаря на изискванията. Осъществяваме контрол, издавани са няколко предписания, първото от които е да бъде регистриран обекта”, обясниха от регионалната дирекция.

„Парадоксално е, че за тези, които искат да гледат зайци и крави, изискванията са животните да са поне на 500 м извън населеното място, но за кучетата това не важи”, допълва кметът Добромир Шевелиев. Избягали от приюта кучета гонят хората по , често кучешки трупове плуват в реката или пък се хвърлят в контейнерите, недоволстват елховчани.

„Не спазват елементарни хигиенни норми – канализация в базата няма, а фекалиите се карат в общинското депо за твърди битови отпадъци, където не им е мястото”, твърди Росица Енева. Целия квартал в едно от големите села в Родопите е готов на протест, ако не се реши проблемът.

В същото време англичаните организират благотворителни акции за кучетата в родината си, където сълзливо представят съдбата на бездомните животни. Чрез фондацията си RSDR - Rudozem Street Dog Rescue те събират средства за изхранването на животните и ремонт на сградата, в която ги отглеждат.

На снимката:Къщата на английското семейство в Рудозем.

Семейството англичани, което живее в Рудозем отказа да разговаря по темата.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини