Военен №1: Контролът над боеприпасите трябва да е в МО

Едно от решенията на проблема е създаване на Национален утилизационен център

 

Военният министър Велизар Шаламанов обяви, че ще подкрепи промени, които да дадат правомощия на Министерство на отбраната за контролни функции върху боеприпасите.

Това е въпрос, който подлежи на обсъждане, според мен експертизата – голяма част от кято е в МО, но контролните функции са в други институции. В резултат на дискусии, ако се счита, че МО със своята инстуционална компетентност може да помогне да се решат тези проблеми, аз считам, че ние трябва да вървим в тази посока“.

Това каза в Смолян Военен №1, който е на посещение в родопския град за среща с ръководството на единствения батальон в Родопите, базиран в Смолян.

Готов съм да участвам в такава диксусия и ще потърся съвет в министерството на отбраната и юристи. МО няма преки контролни функции, има други институции и ако към момента те не успяват да се справят, и ако е необходима поддръжка от МО, ние сме готови да работим в тази посока“, коментира още министърът.

Той каза още,че към момента военното ведомство е дало всичко необходимо за работата на военна полиция, следствие, експертите и други органи, разследващи жестокия взрив в село Горни Лом, при който загинаха 15 души.

Всичко, което може да бъде набавено като информация от нашите средства и като експертиза от специалистите ни - ще бъде предоставено, така че следствието да си свърши работата. Надявам се, когато тази работа бъде приключена, да бъдат взети сериозни мерки, защото не можем да си позволим да продължаваме по този начин“, каза още Шаламанов и допълни, че е рано да се каже каква е причината за унищожиления взрив във барутната фабрика.

Според министъра един от вариантите за решаване на проблама с боеприпасите е създаването на Национален утилизационен център, както настоява синдикатът по отбрана.

Това е един от добрите варианти, но не е въпрос, който може да бъде решен веднага. Смятам, че такъв тип дейности трябва да бъдат под много по-строг контрол от държавата. Аз съм за обсъждане на тези варианти. Специално за унищожаване на боеприпасите ние можем да ползваме експертизи от всички наши съюзници, включително и финансова помощ. В Министерството на отбраната една голяма част от проектите по унищожаване на боеприпасите , малки оръжия, ракети, горива за рекате са реализирани със сериозна финансова помощ от САЩ и не само“, допълни министърът.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Va
    vasilev
    0 0
    14:04, 13 ное 2014
    TAKAE VSI4KI VOOENI IMAT V TAH TAKIVA raboti kato izpatkvat i po4vat ubiistva vzemete mrki rano katose pensionirat neznaqt kvo da pravqt s mnogoto pari po 30 000
Последни новини