Шефката на смолянската болница: Лъжа е,че болницата трупа загуби

Д-р Шехова опроверга твърденията,че болницата трупа загуби, снимка: в."Отзвук"

Изпълнителният директор на Многопрофилната болница в Смолян д-р Нина Шехова опроверга твърденията, че здравното заведение, което тя оглави през февруари тази година, е в лошо финансово състояние.

„Твърди се, че болницата е в лошо финансово състояние, но това не отговаря на истината. Напротив, за деветмесечието сме повишили приходите с около 400 000 лева“, заяви д-р Шехова. Тя уточни, че приходите са завишени с 40 хиляди лева само от прехвърлянето на рентгеновото отделение и лабораторията от ДКЦ на болницата. Отбелязан е и ръст на приходите от клинични пътеки, допълни шефката на многопрофилната болница.

„Така, към края на септември тази година болницата е с финансов резултат плюс 28 000 лв.. Имаме и предстоящи вземания от НЗОК на стойност 1 070 000 лв.,  парични средства в наличност 512 хил.лв. и вземания по договори в размер на 263 хил.лв., или общо 1 850 000 лв., т.е. сега  има с около 200 хил. лв. повече, отколкото в момента, в който я приехме“, коментира д-р Шехова.

Според данните изнесени от нея, към края на 31 декември 2013 г. болницата е била на печалба с 5 000 лв., а ДКЦ-то - дъщерното дружество на болницата, е било на загуба с 8 000 лв.

„Така консолидираният бюджет показва финансов резултат от минус 3 000 лв. към края на годината. При предаването на болницата, колеги на високо политическо ниво заявяваха, чe са ни предали болницата с милион и половина печалба - това не е вярно. И е видно от отчетите, които на всеки три месеца предоставяме в Министерството на здравеопазването. Към месец февруари, когато сегашното ръководство встъпи в длъжност, по сметките на болницата имаше около 400 000 лв. и други 1 000 000 лв. вземания от НЗОК, които след няколко дни бяха преведени и изразходвани за заплати и за разплащане на задължения. Сходно е състоянието и сега“, обясни д-р Шехова.

Тя посочи още, че МБАЛ-Смолян получава средствата си от здравната каса регулярно, с изключение само на надлимитните средства, които се бавят по 2-3 месеца. Финансовият резултат на ДКЦ Смолян към деветмесечието на 2014 г. е печалба в размер на около 25 000 лв., посочи още изпълнителният директор.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини