Акция на ДАНС блокира община Неделино

Повече от 4 часа сградата на общинската администрация остана блокирана от служители на ДАНС в четвъртък вечерта. Над 30 служители от Държавната агенция за национална сигурност от София и Смолян извършват мащабната проверка, която започва около 16 часа на 13 ноември, а според местните хора в кметството светело до късно, почти до 21 часа.

В края на работния ден под охрана остават както официалния, така и задния авариен вход на сградата, на служителите им било забранено да напускат стаите, отцепен бил и достъпът до администрацията на външни лица. Антимафиотите са разпитали над 15 служители и 6-та директори на дерикции, както и главния финансист на местната администрация, потвърди секретарят на община Неделино Румяна Караиванова. Към днешна дата, тя е временно изпълняваща длъжността кмет, тъй като кметът Стоян Беширов е в отпуск.

При акцията са иззети и всички документи, които антимафиотите са преценили като необходими за разследването, свързано със злоупотреба с власт, драстични нарушения при възлагането на обществени поръчки и източване на пари. Днес разпитите на служители и общински съветници продължават в местната структура на ДАНС в Златоград.

Според временния кмет Караиванова, след акцията на 13 ноември няма задържани, а днес всички са на работните си места в администрацията . „Хората са стресирани, не всеки ден се случват подобни ситуации, нямам сили да говоря повече, моля Ви“, коментира тя, но потвърди, че отцепването на общината и разпитите са свързани с вече започналата през септември проверката на Окръжна прокуратура Смолян по сигналите са злоупотреба с власт, източване на държавни и европейски пари.

Окръжна прокуратура обаче не е била уведомена за спецакцията на антимафиотите. Държавното обвинение в Смолян продължава разследването, което започна в края на октомври, но от там отказаха повече информация по случая. Областната дирекция на полицията пък е оказала само съдействие с шестима свои служители.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини