Над 130 души в Смолян се изследваха безплатно за диабет

Около 130 души си направиха изследване за наличие на диабет в Деня на отворени врати в МБАЛ – Смолян на 13 ноември, съобщи представителят на „Ливеда Мед 2000” Галя Георгиева, която участва в  скрининга за изследване на кръвна захар, на желаещи да проверят състоянието си. 

От тях над 10 са се завърнали за повторен тест след хранене, а други повече от 20 души са насочени за допълнителна консултация с лекар-специалист, впредвид получения резултат от изследването.

Според Георгиева Денят на отворени врати за диабет в смолянската МБАЛ напълно е постигнал целта си – доброволно озовалите се 130 лица са една внушителна група, пряко заинтересовани за здравето си и конкретно – за нивото на кръвната захар и предразположеност към развиване на болестта.

„Дори цели семейства се подложиха на изследване с тест лентите и се консултираха с нас. Важно е да се знае, че е препоръчително всеки човек да проверява поне веднъж годишно нивото си на кръвната захар, за да е наясно, че има или няма опасност от развиване на диабет”, каза Георгиева.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини