Доброволците от община Смолян настояват за солени глоби за незаконните сметища

Доброволците от община Смолян предложиха да се включат в разкриването на гражданите, виновници за незаконните сметища. От тяхно име Йордан Хаджихристев постави проблема и поиска да се налагат строги глоби на замърсителите на природата.

„Вие сте чудесни млади хора и благодарение на Вашата помощ за почистването на деретата, спестихте средства на данъкоплатците”, каза зам-кметът на общината инж. Мариана Цекова. Тя прие идеята за санкциите и обяви, че ще запознае кметовете на населените места, за да оказват съдействие на отряда.

Подробен отчет за полезната дейност на нашите доброволци през тази година направи гл. експерт „Отбранителна и мобилизационна подготовка” Васил Василев.

С безвъзмезден труд те са участвали в почистването на дерета, язовирни откоси и обучения през годината . Доброволното формирование в община Смолян е създадено на 17 декември 2012 г., а на 7 юли 2013 г. е приключил първоначалния курс на обучение, като 18 доброволци успешно са преминали теоретичните и практическите изпити на трите модула. Доброволците ежемесечно се събират, за да дискутират проблемите на доброволното формирование, набелязват мерки и предприемат действия за подобряване на своята работа.

През 2014 година са проведени две тренировки и поход, за подобряване на готовността за реагиране при бедствени ситуации. Получен е и противопожарен инвентар от РИОСВ – Смолян за гасене на пожари в горски резервати. Доброволците са почистили дере в кв. „Райково“, включено в списъка на потенциално опасните обекти с риск от сериозни щети при проливни дъждове. Почистена е и източната стена на микроязовир „Лагера”.

Доброволците от Смолян са участвали и в съвместно обучение с доброволци от Германия, споделяйки своя опит. Ръководителят на формированието Александър Караджов заяви, че е доволен от дейността на доброволците и подчерта, че вече екипът е оформен и на него винаги може да се разчита.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини