За Деня на родилната помощ в Смолян нямаше новородено

16 годишна е най-младата майка, жена на 51г. чака първа рожба

16 годишни девойки са били най-младите майки, дали живот на първото си дете през миналата година, не всички обаче са ромки. Това стана ясно на празника на Родилната помощ в Смолянската болница, на който по традиция има празник, традиционен ритуал, поздравления и цветя. Медицинска рядкост е 51 годишна смолянчанка, на която лекарите помогнали да зачене инвитро и сега тя очаква първата си рожба.

На Бабинден традиционно бе извършен народният ритуал „миене на ръце”, при който самодейка от читалище „Балкански просветител”, в ролята на акушерка, поля с вода ръцете на шефа на отделението д-р Тодоров, изродил хиляди бебета.

Близо 10-15% от майките в смолянско са заченали ин витро, а най-добрата новина на фона на тъжната статистика за все по-малко бебета в Родопите е, че през изминалата година няма нито една смърт на бебе или родилка. След 2010г., когато е бил бейби бума с над 800 новородени бебета, ражданията намаляват прогресивно всяка година, за да се окаже Смолянска област на предпоследно място по раждаемост в цялата страна за 2014г.

За 20-те дни на тази година са родени 30 бебета, като точно на Бабинден до обяд още нямаше раждане. „Това прави по бебе и половина дневно“, пресмятат лекарите и се надяват на увеличаване на раждаемостта.

Общо 540 новородени, с 50 по-малко от 2013г., са проплакали в многопрофилната болница в Смолян, а 140 жени от региона са родили бебетата си в здравни заведения извън областта. През последните две години в болницата не е имало нито едно изоставено дете. Затова пък все още има жени, които правят аборти вкъщи, обясни шефът на Родилното отделение д-р Стефан Тодоров. Той не посочи точна статистика за броя на прекратените бременности, тъй като не всички се подлагат на интервенцията в областната лечебница.

„Тези, които правят аборти в домовете си не идват да ги доизчистим, не идват дори и след усложнения. Това са ниско интелигентни жени”, допълни д-р Тодоров.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини