Безработна вдовица се опъна на общината заради жилище

Илияна Цокова

Днес безработната вдовица Илияна Вункина Цокова-Иванова трябва да бъде извадена принудително от общинската й гарсониера и преместена в боксониера. Това трябва да стане в изпълнение на решение на Комисията по жилищно настаняване и заповед на кмета Хасан Азис. Жената обаче се противи и отказва да освободи гарсониерата.Има здравословен проблем, заради който и трябва жилище с тераска за да простира ежедневно бельото си. В боксониерата такава тераска няма. Освен това гарсониерата е в бл.21 ,а боксониерата във бл.16 на кв.”Възрожденци” и трябва да мести багаж сама. В новото жилище няма нито СКШ-та , нито дори едно шкафче. Прозорецът не се затваря и зее.

Цокова обикаля институциите в града за да търси съдействие и оспори кметската заповед.Тя признава,че като безработна не е изряден платец на наеми.Често и се случвало да закъснява с плащанията.На 30 септември 2014 г. и изтекъл договорът за наем с общината.При подновяването и предлагат по- малко жилище.

В момента се изпълнява наредбата,която предвижда на едно лице да се полагат не повече от 25 кв.м.жилищна площ обясни директорът на Дирекция „Управление на общинска собственост и приватизация”Кера Станчева. Тя подчерта,че има много желаещи за общински жилища и наредбата стриктно се спазва.

Направихме пренастаняване, за да помогнем на тази жена. За боксониерата тя ще плаща по-малък наем, който ще е по силите й. Това е решение на комисията по настаняване. На практика й свършихме услуга. Ако трябваше да се придържаме към закона трябваше да я оставим без общинско жилище. Това заяви за Кърджали бг вести началника на отдел в дирекцията Гюлфидан Мустафа. Тя сподели, че при изтичане на стария договор на Цокова й е било предложено да подпише нов за боксониерата.Тя го направила.По- късно обаче го оспорила и помолила няколко пъти за отстрочка,за да се изнесе. Стигнало се до там ,че Цокова атакувала кметската заповед в съда.

Цокова е една от безработните кърджалийци, разчитащи на общинско жилище.Тя е расла в „Дом „Майка и дете”. Осиновява син,на който оставя наследствен апартамент на съпруга си в Сливен. Идва в Кърджали през 1977 г. за да работи като педагог. Преподава български и история в Кърджали, Джебел и Перперек. Остава вдовица на 38 години.Тя е трайно без работа от 21 март 2008 г. За да си плаща наема работи като чистачка, болногледачка, разнася рекламни брошури. Вече е на 61 години, но и отказват пенсия, защото има навършени години, но няма необходимия стаж.

Жената е в пълна безизходица и разчита на зам.-кметът Юсеин Ахмед да спре принудителното изваждане от жилището. Търсихме вчера г-н Ахмед за мнение,но не го открихме в кабинета.

Георги Кулов

Илияна Цокова в боксониерата
Поражения от старите наематели
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини