Община Златоград търси пари за големи свлачища от последните порои

Четири големи свлачища са се образували в община Златоград в резултат на поройните дъждове, които пднаха в първите дни на февруари.

Кметът Мирослав Янчев, обяви, че се извършват аварийно-възстановителни дейности на засегнатите терени, но за трайно и цялостно укрепване ще се кандидатства за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Благодарение на корекцията на р. Върбица, извършена по проект, бяха избегнати наводненията от последните порои.

Общински екипи разчистват зоните на свлачищата в златоградските села Аламовци, Страшимир, Пресока и Долен. Теренът в с. Страшимир е застрашен от нови свличания на земна маса. Обезопасен е участъкът от свлачището в с. Долен, което почти е откъснало пътното платно. От Община Златоград изготвят проекти за укрепителни и възстановителни дейности на по-големите свлачища, за да получат финансиране от Междуведомствената комисия.

Свлачищата се активизираха след проливните дъждове достигнали 158 л/кв. м за 48 часа в първите дни на февруари, уточняват от Общинската администрация. При подобни поройни валежи се оценя ефекта от проекта, при който бяха изградени около 300 м подпорни стени в критичните участъци на р. Върбица, предизвикали тежки щети от наводнения в предишни години, коментира кметът Мирослав Янчев.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини