ДАНС с най-много използвани СРС-та в Смолянско

25 човека са разработвани от службите за година

25 човека са разработвани от разследващите органи в Смолянско през миналата година, съобщава „Отзвук”. Председателят на Окръжния съд Любен Хаджииванов е издал 21 разрешения и одобрил 7 продължения за използване на специални разузнавателни средства срещу разследвани лица.

По-голямата част от СРС-тата са поискани от Държавна агенция „Национална сигурност”, обясниха от пресцентъра на съда. Останалите искания, които са драстично по-малко, са постъпили от Областната дирекция на МВР в Смолян, Окръжна прокуратура – пет на брой, и едно от Регионална дирекция „Гранична полиция”. Преобладават подслушванията на телефони и електронна комуникация, както и наблюдения. В някои от случаите обаче са използвани и останалите оперативни способи – проследяване, проникване и белязване.

„Няма откази за използване на СРС, както и искания от друг съдебен район”, посочиха още от Окръжния съд. Голяма част от заявленията на разследващите органи са по чл. 105 от Наказателния кодекс – за шпионство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 години. Следват преписки за изнудване и превишаване на власт. Единични са заявленията за подкуп и безстопанственост.

В същото време за цялата 2013-та година в Смолянския районен съд са постъпили 323 искания за трафични данни. „Голяма част от тях са подадени от директора на Регионалната дирекция „Гранична полиция” за каналджийство и разпространение на акцизни стоки без бандерол.

Исканията са повече, тъй като обслужващият район на дирекцията е много голям”, обясни председателят на съда Петър Маргаритов. От полицията в Смолян най-често подават заявления за използване на трафични данни в случаите на жалби за откраднати телефони и по-рядко за издирване на лица. ДАНС също са използвали разрешения за трафик на хора и компютърни престъпления.

В сравнение с миналата година използването на специални разузнавателни средства е намаляло драстично след бума през 2013-та, когато бяха регистрирани 62 искания срещу 40 човека.

За сравнение през 2012-та те са били 48, а през 2011-та – 49. Исканията се правят от разследващите органи след прецизиране на събрания доказателствен материал и единствено при липса на други възможности за установяване на обстоятелствата, включени в предмета на доказване по конкретна преписка или досъдебно производство. Специалните разузнавателни средства се прилагат единствено по дела за тежки умишлени престъпления от общ характер.

 
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини