Кукерски обичай от преди 130 години гони злото в Орехово

Старинен обичай „Старците на пуст“, датиращ от 1885 година събра стотици гости и туристи в чепеларското село Орехово. Шестима млади мъже и две деца гониха злото с хлопки и звънци из цялото село.

Маскирани като арапин, старци, невести и циганка, колоритната група обикаляше от къща в къща и наричаше за здраве и берекет.

Смаяните туристи посрещаха посрещаха атрактивната група в 11-те къщи за гости и ги черпеха с пататници, пити, катми, баници, вино, ракия и луканка. Някои от тях даваха пари и се снимаха с тях за спомен.

Орехово е единственото населено място в региона, където ритуалът се провежда ежегодно на Месни, а не на Сирни заговезни, както повелява традицията, казва председателят на  местното читалище „Родопско бъдеще”  Антон Шопов.

Подготовката на празника започна рано сутринта с ритуален огън на ливада извън селото, а кулминацията на маскарадните игри на мегдана, където кукерите засяват символично нивата, за да е плодородна годината. Обичаят завършва с веселба около запаления огън в центъра на селото, който всички прескачат за здраве през цялата година.

 СмоянБгвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини