Родопските крави пред изчезване

Ако пазят чиста застрашената порода, стопаните ще взимат субсидии

Драстично намаляване на родопските крави за последните 25 години отчитат специалистите в Смолян. На семинар за земеделски производители бяха обсъдени проблемите с млекодайната порода, създадена и селектирана в животновъдната опитна станция в Смолян.

В началото на 90-те години животните са били близо 40 000, а към днешна дата са останали едва 1600. Животните от породата българско родопско говедо в Смолянско са намалели 25 пъти, а преди три години тя беше обявена за изчезващ вид. Породата е включена в списъците за подпомагане по агроекологични плащания. За да запази породата, която притежава неоспорими качества за живот и стопанско ползване в планината, в опитната станция се поддържа селекционен минимум от 100 крави.

Родопските крави се нареждат на второ място по млечност след представителките на породата „Джерсей“ и имат висока концентрация, и масленост на млякото. От тази година влиза мярка за финансова помощ на стопаните, които пазят породата чиста и я възстановяват. Допълнителните средства са предвидени за новия програмен период в Програмата за развитие на селските райони /2014-2020 г/.

До ноември 2015 г. Национална служба за съвети в земеделието ще проведе 120 подобни информационни срещи – семинари със земеделски производители в цялата страна, съвместно с научните институти и опитните станции.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини