Смолян с най-много извънредни разходи заради бедствието

Средно между 50 и 70 хил.лв. ще трябват на всяка от общините в областта, за да се разплатят за спешните разходи, направени по време на снежното бедствие в началото на март. Близо 1 млн.лв. ще трябват на всички общини в областта за снегопочистването. Допълнително ще трябват пари и за ризчистване на речните корита, за да се избегнат наводнения. Управниците в родопските общини очакват извънредните разходи да бъдат одобрени от министъра на финансите и гласувани на заседанието на МС в сряда.


В Златоград бедственото положение беше отменено в петък-13 март. Въпреки, че там снегът не беше толкова унищожителен, колкото в останалите райони на областта, общината ще има нужда от сериозни средства.
По предварителни разчети ще са нужни около 56 хил.лв. за да се разплати общината за снегопочистването, обяви кметът Мирослав Янчев.
За почистването на речните корита в Златоград и близките села Долен и Ерма река ще трябват около 730 хил.лв. сочат сметките.
Храната за бедстващите хора е била осигурена като дарение от местна фирма, а закупените от общината лекарства са заплатени от хората, които са имали нужда от тях, добави кметът.

Девин

Направени са извънредни разходи за около 22 хиляди лева, за техника за снегопочистване, дървосекачи , гориво и почистване на речните корита, обяви кметът на община Девин Цветалин Пенков и допълни, че работите стартират до дни. В момента обстановката е спокойна, каза кметът, но хората в туристическата община се надяват да няма обилно снеготопене.

Доспат
Справката сочи, че общината е направила 79 хил.лв. разходи за техника по почистване на снега, правене на просеки и овладяване на бедствената ситуация. Допълнително ще са необходими 67 хил.лв. за спешно изчистване на речните корита в общината.
Смолян
Община Смолян е сред най-засегнатите общини в областта, като разчетите надхвърлят половин млн.лв. Средствата са само за покриване на извънредните разходи по почистване на снега, дървосекаческите групи и техника по време на бедственото положение, което днес беше отменено. Само от града камионите са извозили над 6 хиляди кубика сняг, които са изсипани в реките, за да се избегне рисково снеготопене и последващи наводнения. Превантивно още през есента общината оряза около 3 хиляди опасни дървета от улиците в града и край рискови зони на реките в района. Ще трябват обаче и средства за почистване на речните корита.
Баните
Прогнозните разчети на община Баните сочат около 75хил.лв. за почистване на общинската пътна мрежа, като в тази сума са и 805лв. разходи за доброволци, храна и лекарства за бедстващите в общината.
За републиканската пътна мрежа ще са необходими 99хил.лв. посочи още кметът Райчо Данаилов.
От кметството на най-малката община в Смоляско са заложили и 220 хил.лв., необходими за почистване на речните корита на три реки в общината.
По неокончателни сметки на общините Мадан и Рудозем ще им трябват по 100 хиляди лева, за да се покрият непредвидените разходи от бедствието.
Кметството на община Борино е изчислило, че на местната власт ще са нужни около 20 хил.лв. за покриване на разходите, но няма да иска пари за почистване на речни корита.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини