Здравко Палазов и авторът на паметника на Петя Дубарова- с изложба за 24 май в Смолян

В живописните си платна Палазов пресъздава основно религиозни теми, а творбите му са като притчи за времето от древните цивилизации до християнството

снимка: programata.bg

 

Клубът на дейците на културата открива на 15 май, от 18 часа, поредната си художествена изложба. В зала „Петър Стайков” ще бъдат изложени 32 живописни творби на Здравко Палазов от Смолян и 12 малки пластики на скулптора Радостин Дамасков от Бургас. Роденият през 1959г. в Бургас Дамасков гостува за първи път в Смолян. За Здравко Палазов това ще бъде втората изложба в родния град (първата е била преди четвърт век), въпреки че до сега е имал 90 у нас и в чужбина.

 

Творческата експозиция ще остане в КДК до 1 юни т. г.

Здравко Палазов е роден през 1957 г. в Смолян. Завършил е живопис при проф. Добри Добрев във НХА „Николай Павлович“ (1984). Специализирал е в Русия, Италия и Франция. Участва в национални изложби в страната и в представителни колекции на СБХ по света. Имал е самостоятелни изложби в Германия, Швейцария, Сърбия. Здравко Палазов работи в областта на монументалната живопис и рисунката, илюстрацията и художественото оформление.

Радостин Дамасков е завършил е скулптура във Великотърновския университет. Участва в редица изложби и симпозиуми по скулптура в България и чужбина, сред които в Бургас и Созопол, в Грузия, Армения, в Италия и Унгария. За скулптура в камък и бронз е награден от Министерствата на културата на Унгария, Грузия и Армения. Негови работи са притежание на музея за модерно изкуство в Кьолн, както и на известни галерии в Германия, Белгия, Холандия. Пъпа” на Бургас е произведение на Дамасков, поставено в средата на Нулевия километър на града. Наподобява щит, на който са изобразени символите на града: жезълът на Нептун; трите риби на Христос; корабът на аргонавтите и лавровият венец.

Снимка:gotoburgas.com

Дамасков е автор и на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас, изработен след спечелен конкурс.

СмолянБГвести.нет

 

 

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини