Уникални туристически атракции изграждат в община Борино

На снимката релефната карта с маршрути чак до северна Гърция

По одобрен проект „Достъп до местни, природни и исторически забележителности и атракции в община Борино чрез тематични колоездачни и опознавателни и пешеходни маршрути”, ще бъде изграден иновативен маршрут за 246 541 лв, без ДДС. Предвидено е изграждането на 14 туристически обекта, маршрути, атракции.
С част от средствата ще се изгради туристическа атракция- “Релефна карта“, която ще дава информация за територията, включваща общините Борино и Доспат. Картата ще бъде на площ от 180 кв.м., пред парка на Здравната служба в центъра на селото.
В подходящ мащаб ще се отбележат известни забележителности в две общини, върхове, язовири, реки, културно-исторически забележителности , както и съществуващи и новоизграждащи се туристически атракции.

Обемната карта ще показва и разположението на Туристически информационни центрове, както и възможностите за транспортна комуникация със съседните общини, включващи и райони от Северна Гърция.


За любителите на фотолова и орнитолозите, е предназначена другата атракция, която също ще се изгради по проекта. На височина от 1460м. надморска височина над село Чала ще се издигне кула за орнитолози, с площадка за наблюдение. Пунктът ще бъде оборудван с бинокли и зрителна тръба, които ще дадат възможност да се наблюдават редки птици по разположените наоколо скални венци на Буйновското ждрело. От там ще могат да се наблюдават и стадата от диви кози, обитаващи стръмните скатове на ждрелото и районите под туристическа атракция- Орлово око край Ягодина, която се извисява на височина 1503 м.

Субсидията на 100% е одобрена по Стратегията за местно развитие на МИГ „Високи западни Родопи“ , а проектът е по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, чийто бенефициент е община Борино.

Крайният срок за изпълнение на дейностите и въвеждане в експлоатация по проекта е 15.08.2015 г.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини