За държавна субсидия на литър мляко настоява депутатът от БСП Дора Янкова

Държавна субсидия на литър мляко поиска депутатът от БСП Лява България Дора Янкова. „ На парламентарния контрол в петък  призовах земеделския министър да се подаде ръка на животновъдите, за да бъдат спасени. Много държави дълго работиха за това да се отпусне спирачката на производството, а за други като нашата и Румъния, настъпва опасността от свиване на продукцията и увеличаване на вноса“, обяви депутатът

на среща с общински съветници и симпатизанти в Смолян.

Тя даде за пример Румъния, където производителите получават по 8 евроцента за всеки литър произведено краве мляко от държава, извън всички останали помощи и субсидии.  Янкова алармира, че с отпадането на млечните квоти в края на месец април, съществува реална опасност за българските производители, особено в Родопите.

Изкупната цена на млякото в момента е 35ст. за литър и има опасност да пада още, защото липсата на квоти ще увеличи вноса, а българският производител е неконкурентноспособен“, прогнозира Янкова и настоя за спешна държавна намеса, за пазара на млякото у нас, който е в криза.

Тя каза още, че производителите на краве мляко трябва да получат преференциално от държавата и общините земи и паши. В момента имоти от държавния и общински поземлен фонд се раздават на хора и фирми, близки до властта, за да получават субсидии без да имат животни, а фермерите нямат достъп до тях, с което отново се ощетява реалното производство. По думите й правителството и министъра на земеделието са на изпитаните, защото ако не се предприемат мерки ще се закрие цял отрасъл.

Червената депутатка настоя земеделското министерство до месец да направи ясен план в кой район какви животни има и как да се подкрепят. „Стихията на пазара убива малките производители на мляко и са нужни спешни мерки“, обобщи Янкова.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини