Ердоган вдигна мерника на "Джумхюриет" заради материал за Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган обеща да накаже редактора на вестник, който публикува видео, което показва разузнаването на Турция да помага при изпращането на оръжия в Сирия, съобщава Ройтерс.

Припомняме, в петък турският вестник "Джумхюриет" качи на сайта си видео, което показва, че разузнаването на страната изпраща оръжия в Сирия. Турската прокуратура веднага е започнала разследване на твърденията в местни медии, че се въоръжават бунтовниците в Сирия. Проверява се главният редактор на изданието Джан Дюндар.

Личността, която съобщи тази история ще плати висока цена, закани се Ердоган в телевизионно интервю за TRT.

Няма да допусна това да продължи, добави той.

Ройтерс съобщи на 21 май, позовавайки се на прокурор и показания от полицаи пред съда, че турското разузнаване е помогнало за доставяне на оръжия в различни части на Сирия, които се контролират от бунтовници в края на 2013 и началото на 2014 година.

"Джумхюриет" информира, че видеото е от 19 януари 2014 година, но не отбелязва как се е сдобило с него.

Ердоган заяви, че този ден камиони на разузнаването са карали хуманитарна помощ за Сирия. Според него прокурорите не са получили власт за претърсване на автомобилите. Той смята, че това е част от „паралелна държава", управлявана от видния ислямски духовник Фетхула Гюлен, който живее в САЩ.

Дюндар написа в своя „Туитър", че „ние сме журналисти, а не държавни служители. Нашето задължение не е свързано с криене на мръсни тайни на държавата, а от името на народа да държим извършителите отговорни".

Тези подозрения по адрес на националното разузнаване и тази нелегална операция са някакъв вид шпионска дейност. Този вестник сега е замесен в този шпионаж, изтъкна турският президент и добави, че е инструктирал своя адвокат да заведе дело.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини