Напълно реално: През 2017г. ще можем да пътуваме от Родопите към Гърция през Рудозем

Гърците най-накрая са готови с проекта за отсечката на тяхна територия. Това е последния участък от пътя към българо-гръцката граница и проектната им готовност е съвсем реална, обясни Славов, показвайки днес работните проекти. Областната администрация, като трети партньор, ще вземе необходимите данни от тях, за да възложим проектирането на ГКПП-то.

До началото на 2017г. може да бъде готов новият ГКПП от Рудозем към Гърция


Вече е договорен проекта за новия програмен период, който предвижда 38млн.евро за инфраструктура.
Според областния управител на Смолян Недялко Славов, процесът по отварянето на нов граничен пункт през Рудозем за Гърция, вече е необратим. Изграждането на ГКПП беше отлагано от гръцката страна повече от 10 години, въпреки изградения за милиони път от българска страна, който е направен по всички трансевропейски стандарти. Категоричният оптимизъм на смолянския губернатор е след проведените две срещи в края на май, на които беше одобрен проекта за новата програма „Европейско териториално сътрудничество“ България-Гърция за новия програмен период и предвидените в нея 38 млн.евро за инфраструктура.


Това е направено на проведения мониторингов комитет на програмата България-Гърция, на която са присъствали областните управители на Смолян Недялко Славов и Ксанти Георгиос Павлидис. Техническият секретариат в Солун вече подготвя поканата, която ще се отправи директно до българската Пътна агенция за рехабилитация на пътя от Средногороци до Рудозем и обхода на Рудозем. Ще се изпрати покана и към гръцката държавна фирма „Егнатия Одос“ за изграждане на отсечката от село Димарио до българската границата. Третият партньор по проекта ще Областна администрация Смолян, която ще получи директна покана за строителството на Граничния контролно-пропускателен пункт над Рудозем, поясни Славов.
Проектът е окончателен и предстои да се внесе за одобрение в ЕК, като се очаква процедурата да приключи в рамките на месец и половина. Очаква се, ако всичко върви нормално, през септември да има покана към тримата партньора и евентуално до края на годината да бъде сключен договор за изпълнението на тези три проекта. "Следват процедурите за избор на изпълнители и ако няма форсмажорни обстоятелства, личното ми мнение е, че в началото на 2017 г. би имало техническа възможност пункта да бъде отворен“, добави в заключение областният управител на Смолян.


Според него голямото постижение на българската страна по проекта е, че в него конкретно е посочено -изграждането на пункта край Рудозем, заедно с довеждащите отсечки от българска и гръцка страна към него. „Това прави процеса за отварянето на пункта при Рудозем необратим, нещо повече -отварянето на пункта е записано като основен индикатор в програмата, той е ключов индикатор за успеха й, а гърците имат интерес от това“, обясни още Славов.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зе
    зеле
    2 -2
    18:31, 1 юни 2015
    Предизборната борба започна.Това го слушаме от 10-20год.Всички производни на БКП го тръбят.Изобщо не ми пука ще има ли пункт или не.Това е за простоватия нород,който ще го лъжат отново да гласува за бившите комунисти от ГЕРБ,които прогониха хората от Смолян.
Последни новини