Не сме против циганите, а против циганизацията, обявиха стотици в Гърмен

Стотици жители на Гърмен се събраха на протест срещу незаконното строителство и циганските набези. Днес изтича срокът за разрушаване на бараките в циганския квартал. Протестът започна с призив за мирно и спокойно протичане и с уточнението, че никой не е против циганите, а против циганизацията на района.

Един от присъстващите заяви, че дълги години хората живеят спокойно с циганите, които са тук, но през последните години към гетото, което се оформило извън Гърмен, прииждат цигани от различни краища на страната. Започнали масово набези над къщите и нивите на хората, на които местната власт и органите на реда не обърнали достатъчно внимание. Хората изгубили доверие към тях. Въпреки това не искат саморазправа, а равенство пред закона. Протестът не е политически, не е етнически, нито националистически, категоричен е мъжът.

Той призова да се помни заветът на Левски, че всички етноси в България ще бъдат свободни, но равни пред закона. Не делим обществото на българи и роми, а на добри и лоши граждани. Протестираме срещу практиката циганите да се капсулират в гета и да се използват за политически цели, заяви още той.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова изнесе данни, според които в махалата има 799 регистрирали жители и само четири незаконно пребиваващи. Тя беше освиркана от множеството на площада, защото информацията била неадекватна. Чуха се и викове „Мафия". Капитанова отбеляза, че са констатирани четири незаконни постройки и са изпратени покани за доброволно събаряне. Хората освиркаха и тази информация, защото се знае, че има много повече незаконни постройки.

Представителят инициативния комитет за протеста в Гърмен Иван Кременлиев също призова за мирен и спокоен протест и припомни за времето преди 15-ина година, когато къщите в селото не се заключвали и хората на полето не се страхували за имотите си, въпреки че и тогава е имало цигани и в селото, и в махалата „Кремиковци".

Той изнесе информацията, че прииждат цигани от други краища на България. Според него, това че МВР не реагира, прави циганите в махалата все по-нагли и незачитащи закона.

Кременлиев определи като безумие вчерашното решение на Общинския съвет за узаконяване на самонастанилите се цигани срещу 1.50 лв. на кв. метър. Това отново е двоен стандарт, категоричен е Иван Кременлиев. Той припомни, че през 2011 г.ДНСК е издал 124 заповеди за премахване на незаконни постройки в махалата. Решението на ДНСК е обжалвано от общинската администрация в Гърмен, но съдът не уважил жалбата и заповедите са влезли в сила.

През следващата 2012 г. МРРБ и общинска администрация провели работна среща, на която е решено да бъде изготвен ПУП на местността, в която са се настанили и да бъдат построени общински жилища, в които да бъдат настанени.Това решение е забравено и не е последвало никакво движение по въпроса. Решението на ДНСК остава сила и сега в момента през последните дни, когато ескалира напрежението, ДНСК са изпратили запитване и отново са изпратили покани за доброволно премахване на тези 124 постройки, обясни Кременлиев.

По време на протеста се изказаха и представители на мюсюлманската общност, които припомниха, че хората в общината живеят много спокойно без никакво етническо напрежение. Циганите, които живеят в селата, срещат нормално добро отношение от своите съседи - учат децата си, работят, плащат си данъците и нямат никакви проблеми с никого.

Протестиращите са категорични, че напрежението ескалира заради бездействието на местните власти и органите на реда във връзка със спазването на законите и преследването на виновниците, ако има нарушения. 18 юли - Денят, в който се чества рождението на Васил Левски е крайният срок, който протестиращите дават за предприемане на мерки. В противен случай цяла България ще се вдигне на протест, заканиха се те.

Полицейското присъствие на площада в Гърмен е засилено. Освен полицаи и жандармерия, в охраната с оглед опазване на обществения ред са включени и пожарникари, цивилни и служители на ДАИ.

За да не се допускат пристигащи от страната в подкрепа на местните, всички достъпи към Гърмен са блокирани от униформените.

В подкрепа на жителите на Гърмен пристигнали и 20-ина рокери. Те заявяват, че са дошли, за да подкрепят Гърмен с девиза на Левски „За чиста и свята република". „Ще видим дано не се наложи ние да решаваме нещата", заканиха се рокерите, цитирани от БГНЕС.

Участвалата активно в протестите срещу първото управление на Бойко Борисов и прославила се с това, че през 2013 г. спряла побоя на Орлов мост Йорданка Слабакова също е в Гърмен. Тя носи трибагреник в ръка и е облечена в тоалет в бяло, зелено, червено. Тя се зарича, че всеки ден ще е така до победата.

Междувременно от пресцентъра на МВР разпространиха информация, според която в центъра на Гърмен са се събрали около 130 мирно протестиращи. Обстановката в района е спокойна, уверяват органите на реда. Опазването на обществения ред и сигурността на жителите била приоритет на униформените.

Вчера била извършена проверка в циганския квартал по предварително съставен график. В нея се включили съвместни екипи на общината, РДНСК, дирекция „Социални дейности", ОДМВР-Благоевград и ОД "Пожарна безопасност и защита на населението", НАП, ЧЕЗ, РЗИ - Благоевград и Регионалният инспекторат по образование.

Проверките са по предложение на МВР шефа Бъчварова по време на работно посещение в селото на 30 май т.г.. След  среща с кмета на селото, областния управител, шефа на ОДМВР-Благоевград и началника на РУ-Гоце Делчев бе уточнена схемата за създаване и работа на съвместни екипи, в които да бъдат включени представители на всички отговорни институции, припомнят от МВР.

 
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    77
    7777777
    1 0
    15:29, 2 юни 2015
    И какво полицията ще пази циганите от българите?вместо да е обратното.е нема такава дръжава
    • Ня
      няма смисал
      0 0
      15:47, 2 юни 2015
      хора разберете циганите са проблем но най големия е на жълтите павета , първо тях трябва да се раскарат после ******ите
  • 2
    85
    8579
    6 0
    16:47, 2 юни 2015
    Нека си кажем истината.циганите се занимават с кражби,просия,изнудване,проституция и още куп незаконни работи и никой нищо не прави по въпроса.държавата си затваря очите и прокоратурата и съда .защо ли?защото доган е прав че той управлява държавата и разпределя баницата.а нали циганите са му електорат и гласуват за дпс.за това никой не смее да ги пипне.но всяко търпение си има граници и рано или късно ще се случи нещо и народа ще вземе нещата в свои ръце.
  • 3
    Ба
    БАЙ УЙ
    0 0
    19:17, 2 юни 2015
    Кметицата на дпс капитанова да се преименува на омбашиева.курва проста и нагла.боклук мръсен.
  • 4
    Ба
    БАЙ УЙ
    1 0
    19:17, 2 юни 2015
    Кметицата на дпс капитанова да се преименува на омбашиева.курва проста и нагла.боклук мръсен.
Последни новини