Трети ден с гладна стачка бранят къща без разрешително в родопско село

Трети ден жителите на родопското село Долен бранят с жива верига къщата на съселяните си семейство Камберови, които пък обявиха гладна стачка. Хората обявиха гражданско неподчинение срещу разрушаването на незаконно построената къща на семейството, вложило в постройката всички спестявания от тютюн, раота и гурбети в чужбина. Покривът и таванският етаж вече са съборени, но местните са категорични, че няма да допуснат разрушаването на втория жилищен етаж, в който са вложени 70 000 лв.

Ежедневно по 60-тина души обграждат къщата и не позволяват да бъдат изнесени мебелите от етажа на братята Румен и Николай Камберови. Хората са категорични, че блокадата ще продължи докато институциите не решат заплетения казус и настояват лично министър Павлова да разреши проблема.

Според местните за абсурда, който поставя под въпрос дома на фамилията е виновна местната администрация. За първия етаж, където има пекарна и магазин семейството има акт 16. Срещу тях обаче е подаден сигнал, че са построили незаконно и без разрешително втория етаж, таванския и покрива. Тръгват проверките и тогава става ясно, че малка част от ъгъла на къщата попада в улична регулация, за което обаче Камберови не знаели. Според тях това е техническа грешка, за която станало ясно едва след сигнала. Хората внесли молба за изменение на ПУП-а, но след три дни я оттеглили, коментират от общината.

Сега вече има съдебно решение без право на отмяна на заповедта на РДНСК за събаряне”, каза кметът на селото Валентин Караасенов. Според главният архитект на Златоград Руска Запрянова би трябвало да се даде възможност на хората да защитят това, което са построили, ако сградата не пречи на никого.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини