Строителството на язовир "Пловдивци" край Рудозем още е на ниво временни обекти

Според кмета на Община Рудозем е изградено времемно селище, прави се бетонов възел

 

Четири месеца след първата копка за възобновеното строителство на язовир Пловдивци, реални действия по изграждането на съоръжението не са започнали. Според областния управител на Смолян Недялко Славов в момента активно се работи по временното селище и по временните пътища около обекта.

До сега 30 души местни хора са наети за работа в Пловдивци. Временното селище е готово, в момента се прокарват временните пътища и се прави подготовка за бетонен възел”, каза кметът на Рудозем Румен Пехливнов. Рестартирането на изграждането на яз. „Пловдивци” се финансира с 47 млн. лв., осигурени от българското правителство чрез заем от Световната банка.

Срокът по договора тече. Имах няколко разговора с изпълнителите, които твърдят, че няма място за притеснение. Средата на юни ще има инспекция от Световната банка и тяхното желание е да покажат известен напредък по строително-монтажните дейности. Водят се преговори с потенциални подизпълнители, по този начин и местни фирми ще бъдат ангажирани в строителството”, коментира губернаторът на Смолян. Изпълнител на обекта е консорциум „Пловдивци”, избран с международна тръжна процедура. В консорциума участват българската компания „ГБС инфраструктурно строителство”, руската „Зарубежводстрой” и „Арема” /Испания/.

Срокът за довършване строителство на язовира и пречиствателната станция е 900 дни. След замразяването на хидрообекта през 2001г., рестартът беше направен от министър Павлова през февруари.

Тогава беше вградена капсула на времето в обекта, който трябва да реши дългогодишен проблем с водоснабдяването на над 35 населени места в региона.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини