Родопско читалище на бъдещето с престижна награда на Европейския парламент

Новата библиотека на родопското читалище вече е пълна не само с книги, но и с младост и любопитство към живота
 

От пустееща сграда „Бъдеще сега 2006“ в смолянското село Гудевица се превърна в лауреат за иновации

 Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ в Гудевица получи ежегодната Гражданска награда на Европейския парламент за приноса си към интеграция в областта на културата и образованието.

То е създадено с усилията на голям екип от професионалисти в сферата на неформалното образование. С огромно усърдие, младите ентусиасти с различни професии създадоха „Училище сред природата“, в което реализират разнообразни проекти и инициативи за хора от всички възрасти, в сферата на младежката дейност, образованието и активното гражданство в Европа. Екипът е изграден от креативни, позитивни и отговорни хора, които от началото на проекта „Бъдеще сега“ са обучили над 600 деца.

В продължение на няколко години, сдружение „Бъдеще сега“ направи пълен ремонт на сградата на старото читалище в Гудевица, което от години беше необитаемо и се рушеше. Преди няколко десетилетия то е било пълно с деца и живот, изпълнявало функциите и на основно школо. В него е учила до 4-то отделение и родопската певица Валя Балканска, родена в съседната махала. 

Сега смолянското село, в което живеят само пенсионери, най-младият от които на 65г., се оживи, напълни се с млади хора, отворени към позитивното общуване и изкуството. Много от тях идват с децата си, за да ги възпитат в реална среда на екологичен и природосъобразен труд и живот.

Проектът заслужено получи Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2015 г., която ще бъде връчена на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ на официална церемония в София през септември 2015 г.

Общо 47-те лауреати от 28-те държави членки ще участват и в общоевропейската церемония, която ще се проведе в Брюксел на 14 – 15 октомври. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

В състава на европейското жури, дало отличието, влизат заместник-председателят на ЕП Силви Гийом, 4 заместник-председатели на ЕП, 2 бивши председатели на ЕП и 2 популярни личности.

Сред лауреатите на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2014 г. бяха доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов. През 2013 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 43 лица и организации от държавите членки, сред които и покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“.

Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Гражданската награда на Европейския парламент се присъжда на личности и организации, допринесли за по-доброто взаимно разбирателство, както и по-добрата интеграция между гражданите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), за улесняване на трансграничното сътрудничество, постижения в областта на културата и за принос в укрепването на европейския дух. 

Снимки:http://gudevica.org/

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини